Beperkte geweldsbevoegdheid personeel asielzoekerstreinen

De treinstewards van Arriva mogen binnenkort ’in beperkte vorm’ geweld gebruiken. Dat schrijven minister Grapperhaus en staatssecretaris Broekers-Knol aan de Tweede Kamer. Het gaat om de treindienst van Emmen naar Zwolle, die geteisterd wordt door asielzoekers uit Ter Apel.
Een voorbeeld van het geweld in beperkte vorm is het gebruik van handboeien. De medewerkers – allen boa’s – hebben hierop aangedrongen omdat het in de praktijk erg moeilijk is om overlastgevers in bedwang te houden tot de politie aan boord komt. Niet elke treinsteward krijgt handboeien. Een selectie krijgt een toezichtstaak en een bijbehorende geweldsinstructie. Hoe dat er in de praktijk uit gaat zien, wordt momenteel nader uitgewerkt.
Veilige landen
Asielzoekers uit Ter Apel maken gebruik van de treinverbinding om naar Zwolle te reizen. Daarvoor reizen zij eerst per bus naar het station van Emmen, wat ook al een zodanige overlast veroorzaakt, dat er aparte pendelbussen worden ingezet. De buschauffeurs van de normale lijndienst weigerden op een gegeven moment om nog langer te stoppen bij het asielzoekerscentrum. Zij verklaren vooral last te hebben van asielzoekers uit ‘veilige landen’. Deze mensen hebben niets te verliezen, omdat zij hoe dan ook het land worden uitgezet. Als tussenoplossing hielden boa’s toezicht bij de haltes in Emmen en Ter Apel, maar daarmee leek het probleem zich richting de treinen te verplaatsen. Om de passagiers te beschermen zette Ariva treinstewards in, maar daarvan raakten de overlastveroorzakers niet onder de indruk. De vervoerder zegt ook het probleem niet alleen te kunnen oplossen. Broekers-Knol gaat daarom in gesprek met Arriva en met de betrokken burgemeesters en provincies om tot betere oplossingen te komen.