Betaalde mondkapjesontheffing onwenselijk, maar wel legaal

Mensen die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen, kunnen bij de overheid gratis een ontheffing aanvragen. De laatste tijd worden ook pasjes tegen betaling aangeboden, die suggereren dat de drager een ontheffing heeft. ‘Onwenselijk, onnodig, maar niet verboden’, aldus de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

De pasjes zijn volgens de uitgevers bedoeld voor mensen die al een verklaring van de overheid hebben en er dus legaal gebruik van maken. Maar de pasjes kunnen aangevraagd worden door iedereen, dus ook door mensen die het niet uitmaakt dat zij tijdens een flinke hoestbui in de supermarkt of trein tientallen anderen besmetten. Toch ziet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd volgens nu.nl geen reden om de verkoop van de pasjes te beëindigen. De uitgevers claimen namelijk niet dat mensen met hun pasje geen mondkapje meer hoeven te dragen. De pasjes zouden bedoeld zijn om ‘het gesprek te ondersteunen als de gebruiker wordt aangesproken.’
Een commercieel uitgegeven pasje kan niet voorkomen dat iemand zonder mondkapje in een winkel of het openbaar vervoer wordt geweigerd of verwijderd. Alleen de via de overheid verkrijgbare ‘Eigen Verklaring uitzondering mondkapjesplicht’ is rechtsgeldig. Wie deze op grond van verkeerde informatie aanvraagt is strafbaar. Strafbaar is ook het onterechte gebruik van een commercieel uitzonderingsbewijs. De verkoop van dergelijke pasjes is echter legaal.

Deel dit artikel via: