Betere beeldkwaliteit goed te combineren met lagere bitrate

Hoe hoger de beeldkwaliteit, hoe hoger de bitrate. Volgens Axis is dit een hardnekkige misvatting. De technologie die is ontwikkeld om de bruikbaarheid van video te verbeteren, heeft soms zelfs als positief bijeffect dat de bitrate wordt verminderd, omdat beeldruis of ongewenste bewegingen uit de video worden verwijderd.

In videobewaking is de bitrate een belangrijke factor vanwege de invloed op de bandbreedtecapaciteit en video-opslag. Simpel gezegd betekent een hogere bitrate dat meer bandbreedte en opslagruimte is vereist.

Verschillende voordelen
Elke installatie heeft beperkingen, uitdagingen en absolute behoeften. Daarom verschillen de voordelen van een lage bitrate van geval tot geval. Voor sommigen is een minimale investering in opslagruimte en bandbreedte van cruciaal belang. Voor anderen biedt een lage bitrate weer de mogelijkheid om de gewenste framesnelheid, resolutie of bewaartijd te behouden. Mogelijk kunnen zelfs camera’s worden toegevoegd zonder dat hiervoor extra bandbreedte of opslagruimte nodig is.
Een optimaal bitrate-niveau kan dus direct leiden tot een betere bruikbaarheid van beelden of geldbesparing, soms zelfs beide.

Kleurenbeeld bij weinig licht
De Axis Lightfinder-technologie kan kleuren onderscheiden bij zeer weinig licht en produceert kleurenvideo’s met belangrijke forensische informatie. Filmen bij weinig licht betekent vaak veel beeldruis. Lightfinder is ontwikkeld om beeldruis tot een minimum te beperken, wat resulteert in zowel een betere beeldkwaliteit als een lagere bitrate.

Elektronische beeldstabilisatie
Elektronische beeldstabilisatie (EIS) is nog een voorbeeld van hoe beelden kunnen worden verbeterd en hoe tegelijkertijd de bitrate wordt verlaagd. Camera’s op hoge palen, naast drukke wegen of op industrieterreinen kunnen onderhevig zijn aan wind of trillingen. Vaak maakt dat de beelden wazig en lastig te bekijken. De EIS-technologie detecteert trillingen en schokken in camerabewegingen en past het beeld automatisch aan zodat het vloeiend, stabiel en minder ‘druk’ is (en dus minder bitrate gebruikt). Zo is beter te zien wat er zich daadwerkelijk afspeelt.

Extra bonus
Bij deze technologieën, die bedoeld zijn om de zuiverheid van het beeld te verbeteren, is een lagere bitrate een extra bonus. Met Axis Zipstream is het verlagen van de bitrate het hoofddoel. Zipstream is speciaal ontworpen om video’s te comprimeren zonder kwaliteits- en detailverlies. Zo is de bitrate met gemiddeld 50 procent of meer te verlagen.

Deel dit artikel via: