Beveiligers zorgen voor rust in winkels Ter Apel
Om de overlast van asielzoekers uit het COA tegen te gaan, hebben de winkeliers van Ter Apel collectief een particulier beveiligingsbedrijf ingeschakeld. Eerder werd gesurveilleerd door beveiligers van het COA, maar die mochten niet in de winkels zelf optreden.
De nieuwe beveiligers bewaken de winkels bij de deur en voeren binnen surveillances uit. Volgens Peter Erdman van ondernemersvereniging Mercurius zorgen zij voor meer rust in de winkels, die geteisterd werden door criminele asielzoekers uit het 2000 bewoners tellende asielzoekerscentrum bij de Groningse gemeente. Tot vorige maand liet het COA de eigen beveiligers op de fiets surveilleren in het winkelcentrum, maar dat hielp weinig tegen de overlast in de winkels. De beveiligers waren niet bevoegd daar op te treden. De nieuwe beveiligers doen dat wel. Burgemeester Jaap Velema wil daarnaast straatcoaches inzetten om overlast in het publieke domein tegen te gaan. Dat zijn een soort boa’s, maar met minder bevoegdheden.
Kosten
Het COA neemt het grootste deel van de kosten voor het beveiligingsbedrijf op zich. Voorlopig gaat het om een proef. Men wil kijken of de beveiligers de situatie in Ter Apel verbeteren. Bij de proef zijn het COA, de gemeente Westerwolde waar Ter Apel onder valt, de politie, ketenmariniers, handelsvereniging Mercurius en het beveiligingsbedrijf betrokken. De proef loopt tot het einde van het jaar en wordt wekelijks geëvalueerd.
Behalve winkeliers ondervinden ook buschauffeurs op de lijn langs het asielzoekerscentrum veel overlast. Negen van de tien chauffeurs voelen zich onveilig op de lijnen 72 en 73. Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid gaat maandag naar Ter Apel om met buschauffeurs te praten over de problematiek, die door een kleine groep kansloze asielzoekers uit ‘veilige landen’ wordt veroorzaakt.