Beveiliging eedaflegging Trump kost ‘minstens 100 miljoen dollar’
Volgens de New York Times is 100 miljoen dollar begroot om de eedaflegging van Donald Trump te beveiligen. Het gaat hier om beveiliging van de ceremonie op 20 januari, maar ook van een aantal gerelateerde evenementen ervoor en erna.
Dat de toekomstige president van de Verenigde Staten niet alleen vrienden heeft is bekend. Daarom wordt er goed op gelet of er zich onder de naar schatting twee tot drie miljoen verwachte aanhangers op 20 januari geen vijanden bevinden. Betogers worden niet geweerd, maar men wil uiteraard geen aanslagplegers in de buurt. Om dit te voorkomen wordt 100 miljoen dollar gespendeerd, zo schatten de veiligheidsdiensten volgens de New York Times. Daarvoor wordt ook beveiliging ingezet tijdens een bezoek aan de militaire begraafplaats Arlington op 19 januari en tijdens de verwelkomingsceremonie voor de president-elect. Op vrijdag 20 januari worden de eedaflegging en toespraak gevolgd door een optocht, die ook de nodige veiligheidsmaatregelen vraagt. Zaterdag is er een gebedsdienst en wordt een grote anti-Trumpmanifestatie verwacht. Michael Chertoff, die minister van Binnenlandse Veiligheid was onder George W. Bush, en die als minister de veiligheidsoperaties coördineerde voor de eedaflegging van Barack Obama, vertelde aan de New York Times dat hij zich geen eedaflegging kan indenken die meer veiligheidszorgen gaf dan deze. Er zijn maar liefst drie dozijn agentschappen bij de beveiliging betrokken en in het gebied rond het Capitool en de Mall wordt iedereen aan controle onderworpen.
Boos
Of er werkelijk drie miljoen ‘fans’ komen, wordt in twijfel getrokken. Obama trok twee miljoen toeschouwers, maar was veel populairder dan Trump. Tijdens de bijeenkomsten vond niet één arrestatie plaats en een geplande betoging werd afgelast wegens gebrek aan belangstelling. De veiligheidsdiensten rekenen vooralsnog op 800 tot 900 duizend toeschouwers. Ook wordt verwacht dat tegendemonstraties nu wel doorgaan, omdat veel Amerikanen boos zijn over de verkiezingsuitslag. Er zijn al 23 vergunningen aangevraagd om te mogen betogen tegen de nieuwe president. Bovendien circuleren er geruchten over een op handen zijnde aanslag. Volgens de Republikeinse senator Roy Blunt zijn er meer bedreigingen, vanuit meer hoeken, dan ooit tevoren.