Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Alphatronics

Unii

Hikvision

ASIS

Centurion

Ajax Systems

Genetec

Oribi ID Solutions

Regio Control Veldt

Service Centrale Nederland

Secusoft

VAIBS

SOBA

Bosch Security Systems

HID

CSL

Advancis

Top Security

Explicate

PG Security Systems

Eizo

Nimo Dog Security

Hanwha Vision Europe

DZ Technologies

Masset Solutions

Sequrix

Optex

Paraat

Kiwa

Brivo

Crown Security Services

NIBHV

2N

Connect Security

Traka ASSA ABLOY

Uniview

VideoGuard

JMB Groep

Eagle Eye Networks

Milestone

VBN

Paxton

ADI

Trigion

HD Security

Avigilon Alta

20face

Multiwacht

OSEC

Alarm Meldnet

SmartCell

BHVcertificaat.online

G4S

Seris

ASSA ABLOY

Lobeco

Dero Security Products

Bydemes

i-Pro

GFT

Gold-IP

NetworxConnect

Seagate

Nenova

VEB

De Beveiligingsjurist

CardAccess

VVNL

SmartSD

ARAS

SMC Alarmcentrale

Nimo Drone Security

EAL

RoSecure

Add Secure

IDIS

Akuvox

Securitas

CDVI

Beveiliging Nieuws jaaroverzicht 2014

7 januari 2015
Redactie
18:57

2014 ligt achter ons en veel bedrijven en instellingen maken de balans op. Tijd voor een overzicht van het afgelopen jaar.

Voor Beveiliging Nieuws was het een prachtig jaar met op de valreep een geheel nieuwe website. Het aantal weergaven per bezoeker nam opnieuw toe en het totaal aantal bezoekers steeg een paar procent tot 495 duizend.

Januari

Eind 2013 plaatsten we een oproep voor de Beveiliging Nieuws foto actie. Het aantal reacties was boven verwachting, binnen een paar uur hadden we al enkele tientallen inzendingen. Onder de geplaatste inzendingen hebben we een aantal Beveiliging Nieuws T-shirts weggegeven. De uiteenlopende verzameling foto’s is erg leuk geworden.
legitimatie beveiligerOp 1 mei 2014 verandert voor beveiligers en particulier onderzoekers de aanvraag van een Politietoestemming en een Legitimatiebewijs. Zo komt er een nieuw model legitimatiebewijs. Ook keert de ‘groene pas’ voor beveiligers in opleiding terug, en komt er een ‘oranje pas’ voor voetbalstewards.
Ongeveer tweehonderd Schiphol-beveiligers een 0-uren-contract zijn ontevreden over hoe zij behandeld worden. De werknemers moeten bedelen om diensten. De werknemers met een vast contract hebben amper vrije dagen, terwijl de flexibele krachten staan te springen gaten op te vullen.
G4S logoDe Nederlandse afdelingen van G4S Secure Solutions en G4S Cash Solutions hebben van de G4S Board in Engeland opdracht gekregen om samen te voegen tot een geïntegreerde organisatie. Met de integratie wil G4S haar positie als marktleider in security, safety en cash solutions verstevigen. Het hoofdkantoor van de samengevoegde organisatie zal in Amsterdam gevestigd zijn. Door de samenvoeging van beide G4S afdelingen in Nederland zal er bij beide organisaties een aantal arbeidsplaatsen verloren gaan.
De gevangenisbewaarders van beveiligingsbedrijf G4S Care & Justice Services stemmen niet in met het sociaal plan dat G4S had aangeboden. 95,7% van de vakbondsleden stemde tegen. Door het sluiten van 19 gevangenissen worden de diensten van G4S en van andere externe bedrijven worden niet meer ingehuurd.
De berichtgeving over de 17-jarige Yosra Aajir uit Den Haag deed veel stof opwaaien in de (sociale) media. Trigion distantieert zich van uitspraken rond HEMA incident. Deze passen niet in het beleid met respectvolle omgangsnormen dat Trigion voert, zegt het bedrijf. Beveiligingsbeambten hebben gehandeld naar de feitelijke situatie in de winkel op dat moment, aldus de HEMA.
Trigion beveiligersPostNL en Facilicom onderzoeken middels een pilot of het mogelijk is om banen te combineren, zodat mensen toch een volledig salaris kunnen verdienen. Op 1 januari is de pilot gestart in de regio Den Haag. Een tiental beveiligers is een deel van de dag ook bezig met post bezorgen. Vakbond de Unie zet de hakken in het zand en vraagt in een brief aan Trigion waarom de pilot niet aan de vakbonden gemeld is.
Minister Dijsselbloem van Financiën laat aan de Tweede Kamer weten dat het uiteindelijk aan de rechter is of slachtoffers van fraude met internetbankieren grof nalatig zijn geweest. Dijsselbloem reageerde hiermee op vragen over de nieuwe veiligheidsregels voor internetbankieren, die per 1 januari 2014 van kracht zijn geworden.
Apple heeft geen backdoor voor de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dat stelt Apple CEO Tim Cook in een interview met ABC News. Ook hebben de documentaire Synopsis over de opkomst van de controlestaat weer uit het archief gehaald. Peter Vlemmix maakte de film over het verdwijnen van privacy. Hoe gebeurt dit precies en wanneer gaan we de gevolgen echt merken?
Ook veel gelezen:

 1. Bedrijfsbeveiliging vaak niet op orde
 2. Trojan zegt dat WhatsApp beschikbaar is voor de PC
 3. Gert Askes directeur van nieuwe G4S organisatie
 4. DigiD-aanvraag wordt veiliger in ‘risicogebieden’

Februari

De politiek lijkt zich steeds meer met de beveiligingsbranche te bemoeien. De VVD wil dat bijstandsgerechtigden voorlichting gaan geven over criminaliteitspreventie. Als tegenprestatie voor hun uitkering zouden ze zich moeten inzetten voor het vergroten van de veiligheid in Amsterdam. We kunnen we raden waar dit ten koste van zal gaan.
G4S en bondenG4S en de vakbonden zijn het eens geworden over een sociaal plan voor 342 medewerkers die werkzaam zijn bij detentiecentra van de Dienst Justitiële Inrichtingen. De komende jaren sluiten twintig gevangenissen, waardoor er geen particuliere beveiligers meer ingehuurd. Het sociaal plan voorziet in herplaatsing van medewerkers binnen het G4S-concern, het van werk naar werk geleiden van medewerkers en een financiële aanvulling op de WW-uitkering na ontslag.
Er komt in 2014 opnieuw geld beschikbaar voor de veiligheid van kleine bedrijven. Dit geld wordt gebruikt om ondernemers, werknemers en hun zaak zo goed mogelijk te beveiligen tegen overvallen, diefstal, inbraak, agressie en andere veiligheidsrisico’s.
Sjaak BewaakInbrekers hebben een nieuw middel om te zien of in een huis de bewoners thuis zijn: propjes papier tussen de deur en het kozijn. De politie waarschuwt de komende vakantieperiode voor een inbraakpiek.
Van alle Nederlandse gemeenten met meer dan 20.000 inwoners zijn in het afgelopen half jaar de meeste inbraken gepleegd in Amersfoort. Op de tweede plaats staat Almere met 10,7 inbraken per duizend huishoudens. Derde staat Ede met 10,2 inbraken.
Een caissière van de Hema die toegaf maandenlang tassen vol spullen aan haar vriendinnen te hebben meegegeven zonder dat zij hoefden te betalen, hoeft niet voor de schade van 11.500 euro op te draaien en heeft zelfs recht op ingehouden loon.
KaartlezerEr komt steeds meer aandacht voor het beveiligen van inhoud op de computer, maar de fysieke beveiliging schiet te kort. Dat zegt Johan de Wit, Solution Manager Security bij Siemens Building Technologies, na een onderzoek onder it-experts voor zijn afstudeeronderzoek.
Ook veel gelezen:

 1. Dief stuurt zichzelf als pakket op (video)
 2. Meer beveiliging in en rondom het huis in 2014
 3. Inbreker plaatst propjes tussen de deur en het kozijn
 4. G4S en vakbonden akkoord over sociaal plan
 5. Gevangenbewaarders G4S staken door (video)
 6. Nieuwe aanpak veiligheid kleine bedrijven (VKB) 2014

Maart

NSS topDe Nuclear Security Summit (NSS) domineerde het nieuws. Voor de beveiliging van 53 wereldleiders werd niets aan het toeval overgelaten. Van de grootste veiligheidsoperatie in de Nederlandse geschiedenis staat een mooie video-compilatie op onze website.
Drie beveiligers van de Amerikaanse president Barack Obama hebben de bloemetjes eens flink buiten gezet. Het liep zo uit de hand dat zij naar huis zijn gestuurd.
Binnen twee jaar werken er in Den Haag 50 en 100 medewerkers voor Nato Communications and Information Agency (NCIA), de NAVO gaat namelijk zijn it-security onderbrengen in Den Haag. Daar zetelt nu al een kleine afdeling van de NCIA. Er is gekozen voor Den Haag omdat ook Europol en Eurojust en meerdere securitybedrijven in de regio zijn gevestigd.
Beveiligingsbedrijf G4S is over 2013 op een verlies voor belastingen uitgekomen van omgerekend 204 miljoen euro, tegen een winst van 189 miljoen euro een jaar eerder. G4S zette afgelopen jaar 461 miljoen euro opzij voor herstructureringslasten.
Geldwagen BrinksNederland is huiverig voor het bewapenen van beveiligers. Brink’s stapte naar de rechter om wapens voor haar werknemers te eisen. Aanleiding is een aantal zeer gewelddadige overvallen op Brink’s-vestigingen. Het bedrijf heeft in mei vorig jaar een ontheffing aangevraagd, maar dat ging toen niet door. Brink’s stapt daarom nu naar de rechter. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie moet van de bestuursrechter in Utrecht de afwijzing van het dragen van vuurwapens voor beveiligers beter onderbouwen, daarvoor krijgt hij alsnog 6 weken de tijd.
Random readerHet versturen van valse LinkedIn-uitnodigingen geeft cybercriminelen de grootste kans op succes bij het uitvoeren van phishingaanvallen. Ook zijn de banken met nieuwe regels gekomen voor veilig internetbankieren. TROS Radar vraagt zich af of deze regels gunstig zijn voor de consument.
Na de mega-roof bij Bitcoinbeurs MtGox is Bitcoin-bank Flexcoin gehackt. Hierbij zijn 896 bitcoins van klanten buitgemaakt. Die zijn samen bij de huidige koers bijna 600.000 dollar waard. Flexcoin meldde de hack en maakte bekend er helemaal mee te stoppen.
Ook veel gelezen:

 1. Waarschuwing voor autokrakers met borden
 2. Convenant veilige school in Schoonhoven
 3. WhatsApp fout wordt direct misbruikt voor spam
 4. Zware beveiliging rond NSS-top (video)
 5. Chubb Fire & Security nieuwe naam Ajax Chubb Varel

April

V-factorBeveiliger Gerard van Manen (22) van beveiligingsbedrijf Securitas is de winnaar van de V-factor 2013. Volgens de vakjury is hij ambitieus en streeft hij ernaar om het beveiligingsvak op een hoger niveau te brengen. Gerard heeft zijn prijs, een iPad en een oorkonde, in ontvangst genomen tijdens de ASIS 2014 in Den Haag.
In de periode juli – december 2013 hebben zich op Facebook 41 beveiligers aangemeld. Op basis van zo’n 2.000 stemmen zijn zes beveiligers gekozen tot maandwinnaar. De andere finalisten zijn William Veenstra, Murat Esen (beide werkzaam bij Trigion), Sil Eskes, (CTSN B.V.), Dirk Heermeyer (G4S) en Ben Schetters (Scorpions Security).
Gedurende twee dagen hebben ruim 700 deelnemende security professionals uit binnen- en buitenland tientallen sessies bijgewoond tijdens de ASIS conferentie. (foto’s)
ASIS
ECABO heeft onderzoek laten doen naar de baanopeningen in de beveiligingsbranche en de instroom van gediplomeerden. Voor werkgevers is er sprake van een ruime arbeidsmarkt voor gediplomeerd beveiligers eind 2014. Voor leerlingen is het arbeidsmarktperspectief berekend over vijf jaar. Landelijk gezien is het perspectief in deze periode matig voor recent gediplomeerden van de opleiding Beveiliger.
droneVoortaan mogen gemeenten zelf bepalen of ze gebruik willen maken van flexibel cameratoezicht, zoals drones. De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen dat dit mogelijk maakt. Overlast van bijvoorbeeld drugsgebruikers, zakkenrollers en vandalen verplaatst zich veelal. De wetswijziging was nodig omdat gemeenten behoeften hebben aan een meer flexibele inzet van cameratoezicht in publieke ruimtes.
Op dit moment zijn er in Nederland meer bewakers dan gevangenen. Er zijn binnen het gevangeniswezen een kleine 10.000 arbeidsplaatsen. Steeds minder mensen zitten achter de tralies. Nederland telt voor het eerst in de geschiedenis meer bewakers dan gevangenen. Het aantal gedetineerden is de afgelopen jaren spectaculair gedaald.
cameraToezicht met behulp van camera’s wordt in Nederland al bijna twintig jaar toegepast door gemeenten, politie, ondernemers en bedrijventerreinen. Naar schatting is twee procent van de camera’s die (een stukje van) de straat in beeld brengen van een overheid. De rest is van particulieren. Het ministerie van Veiligheid en Justitie vroeg Sander Flight van de DSP-groep een inventarisatie uit te voeren en een schets van het Nederlandse cameralandschap te maken.
Er is een zeer ernstige kwetsbaarheid gevonden in OpenSSL. OpenSSL wordt in zeer veel applicaties en door zeer veel servers gebruikt voor het opzetten van een versleutelde verbinding. Hierdoor is een groot aantal implementaties kwetsbaar voor dit lek.
Microsoft beëindigde in maart officieel de ondersteuning voor Windows XP. Het gevaar van XP blijven draaien moet niet worden onderschat. Hackers hebben vrij spel omdat Microsoft problemen niet meer zal verhelpen. We hebben voor u op een rijtje gezet wat de risico’s zijn.
Ook veel gelezen:

 1. Beveiliger TSA: Ik heb je naakt gezien
 2. Beleidsregels particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus wijzigen
 3. Veiligheidsmuseum P!T in Almere geopend (video)
 4. Perspectief arbeidsmarkt beveiliging minder gunstig
 5. Manifestatie van beveiligers op Schiphol
 6. Gerco Brandpreventie wint Innovatieprijs Brandveiligheid 2014

Mei

De overheid neemt beveiliging steeds serieuzer en wil dat we een goed wachtwoord kiezen. Alle zwakke wachtwoorden voor DigiD hebben een reset gekregen waardoor gebruikers een nieuw sterker wachtwoord moeten opgeven. Een bende Nederlands-Marokkaanse hackers hebben echter geen wachtwoord nodig om de beveiliging van Apple te kraken.
de heer Goli beveiliger bij TrigionVoor de uitvoering van hun werkzaamheden moeten beveiligers en particulier onderzoekers in bezit zijn van een legitimatiebewijs. Op 1 mei presenteerde de afdeling Korpscheftaken van de politie-eenheid Den Haag het nieuwe legitimatiebewijs voor beveiligers en particulier onderzoekers. Tijdens de informele bijeenkomst werd het eerste exemplaar uitgereikt aan de heer S.J. Goli, die als winkelsurveillant werkzaam is bij Trigion Beveiliging.
Begin 2014 is in 3 maanden tijd bijna 19.000 keer ingebroken in Nederland. Dit is meer dan 208 keer per dag. In de meeste gemeenten was dit wel minder dan in de periode daarvoor.
beveiligerAls het aan de onderhandelaars ligt is er binnenkort een nieuwe cao Beveiliging. Deze cao is de opvolger van de cao Evenementen en Horeca Beveiliging. Sociale partners hebben besloten om de werkingssfeer uit te breiden tot alle soorten beveiligingswerkzaamheden waarop de huidige cao Particuliere Beveiliging van toepassing is.
Leden van motorclubs mogen binnenkort niet meer werken als beveiliger. Vanaf vandaag is het voor de politie mogelijk om een vergunning te weigeren. De politie mag nu ook de sociale kring van de beveiliger in spe onder de loep nemen.
deurklink met slotEen groot deel van de Nederlandse woningen wordt bij vertrek onvoldoende afgesloten. Uit de Nationale Veiligheidsbarometer van Securitas blijkt dat 10 procent van de Nederlanders zijn of haar huis helemaal niet afsluit.
Aan de andere kant hebben we een groep ondernemers die meer mogelijkheden willen om zichzelf te kunnen beschermen tegen overvallers. Zes op de tien winkeliers zijn voor een verruiming van de wapenwet, waardoor winkeliers onder voorwaarden een wapenvergunning kunnen krijgen.
Ook veel gelezen:

 1. Brandwachten bewaken Koninklijke Bibliotheek
 2. Politie registreert geweld door agenten gebrekkig
 3. Lek in Internet Explorer ook voor Windows XP gedicht
 4. Son en Breugel zet borden in tegen woninginbraak
 5. Minder jongeren aangehouden voor misdrijf
 6. Onderhandelingsresultaat cao Evenementen en Horeca Beveiliging

Juni

Vlak voor de vakantie komen er weer talloze lijstjes voorbij met tips tegen woninginbraak. Voor ondernemers is het inbraakrisico redelijk groot, jaarlijks krijgt 1 op de 10 bedrijven te maken met een inbraak. Een aantal beveiligingstips helpen om ellende tijdens de vakantieperiode voorkomen of te beperken.
Arjen AppelmanArjen Appelman van AES Consultancy is gekozen als VBN Security Professional van het Jaar. Hij heeft een methodiek ontwikkeld, waarbij de kosten van beveiliging inzichtelijk worden gemaakt.De laatste jaren ziet Hoffmann een stijging van zomervakantie-gerelateerde fraudes van ruim 15 procent. Het recherchebureau heeft een top 3 van fraudes tijdens vakantietijd, samengesteld op basis van de impact dat het heeft op organisaties.
BeveiligingsrobotBob, een beveiligingsrobot (video) van de universiteit van Birmingham, liep vorige maand stage bij beveiligingsbedrijf G4S. De robot kan een 3D-beeld van een ruimte maken en verschillen onderscheiden.Een beveiliger van de Universiteit Twente en een schoonmaakster zijn disciplinair gestraft, omdat ze in een van de universiteitsgebouwen op de werkvloer seks met elkaar hadden. De schoonmaakster is overgeplaatst, de universiteit wil niet zeggen wat de straf voor de beveiliger inhoudt.
Axis Communications heeft tijdens zijn jaarlijkse Axis Partnerdag die op 4 juni plaatsvond, enkele partners onderscheiden met een award (foto’s).Autofabrikanten stoppen steeds meer technologie in hun auto’s. En dat betekent dat hackers steeds meer kijken hoe ze ook uw auto kunnen overnemen. Security-onderzoeker Mathew Solnik geeft in een video een demonstratie waarin draadloos opdrachten verzonden worden naar een auto op afstand.
politieuniformAlle ruim 60.000 politiemensen krijgen dit jaar een nieuw uniform. Het moet de agenten een wat stoerdere uitstraling op straat geven. Het uniform wordt gekenmerkt door opvallende gele strepen en is verder donkerblauw. De nieuwe pakken werden als eerste uitgedeeld in Limburg.Nederland moet internationaal een leidende rol gaan spelen in cybersecurity, zegt minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Ook mag ons land volgend jaar de vierde editie organiseren van een prestigieuze Internationale cyberconferentie, met deelname van tientallen ministers en bijna 2000 afgevaardigden van publieke en private organisaties en instellingen uit zo’n 100 landen.
Ook veel gelezen:

 1. Polite waarschuwt om ID-kaart niet op internet te zetten
 2. Skunk pepperspray-drone vuurt twintig keer per seconde
 3. Beveiliger krijgt straf voor seks met schoonmaakster
 4. Top 3 van fraudes tijdens vakantietijd
 5. Personeel opgesloten in kluis bij overval
 6. Feiten een cijfers van identiteitsfraude (infographic)

Juli

Opnieuw blijkt dat wachtwoordbeheer enorm van belang is. Tijdens de Black Hat conference in Las Vegas is bekend gemaakt dat een groep Russische hackers maar liefst 1,2 miljard wachtwoorden heeft gestolen.
Bedrijven geven werknemers echter vaak wel voldoende advies om sterke wachtwoorden te laten kiezen, maar vertellen daarbij vaak niet hoe ze hun wachtwoorden moeten beheren.
BranchescanBranchevereniging VEBON heeft wederom een scan voor de technische beveiligingssector uitgevoerd, waardoor inzicht in trends en ontwikkelingen in de branche in kaart gebracht worden.
De branche kijkt vol vertrouwen vooruit. Ondanks de economische tegenwind, lijkt de technische beveiligingsbranche op koers te blijven en zijn ondernemers positief. In 2013 is een omzet van 1.069 miljoen Euro gerealiseerd en is hiermee ten opzichte van de branchescan 2011 met 4,3% gestegen.
Aletta Bulsink, CNV DienstenbondIn de nieuwe cao particuliere beveiliging, die nu bijna een jaar actief is, zijn nieuwe afspraken gemaakt over roosteren. CNV Beveiliging constateert dat over deze afspraken nog steeds veel onduidelijkheid leeft bij beveiligers en planners. Aletta Bulsink van het CNV heeft de feiten over roosteren voor beveiligers op een rij gezet.
Diefstal tvEen 55-jarige inwoonster van Deventer heeft in een maand tijd met haar scootmobiel elf televisietoestellen gestolen uit de MediaMarkt. De vrouw zette elke keer een doos met een televisie voor haar voeten op haar scootmobiel en reed zo de kassa voorbij.
Trigion heeft met ingang van dinsdag 1 juli de PAC-activiteiten en medewerkers van VolkerSafeGuard overgenomen. En G4S gaat G4S Zweden van de hand doen. De Noorse beveiligingsgroep Sector Alarm neemt dit voor ruim 47 miljoen euro over.
Henk Dibbets zal bij STANLEY Security Nederland vanaf 1 september de functie van General Manager Nederland op zich nemen. Hij neemt daarmee de functie van algemeen directeur Marc Deelen over.
Ook veel gelezen:

 1. Extra beveiliging voor zakelijke versie Google Drive
 2. Helft senioren is bang voor een overval
 3. Facebook-actie voor verplichte koolmonoxidemelders
 4. Malware door oud lek in Android
 5. Samsung hint op irisscanner voor betalen met smartphone
 6. Camerabeveiliging Rotterdam Seaport van start

Augustus

klopsleutelLockpickers Jos Weyers en Christian Holler hebben een methode bedacht om door middel van 3D-printen klopsleutels van plastic te maken. De onderzoekers stellen dat sloten die voorheen niet met de klopsleutel methode op gingen, nu ook goed open te kloppen zijn met plastic sleutels.
De gemeente Venlo heeft volgens de rechter de opdracht voor de beveiliging van het kazerneterrein en Nedinscogebouw onterecht gegund aan een beveiligingsbedrijf uit Melderslo. De organisatie beschikt wel over het keurmerk maar niet over de meest actuele versie van het Keurmerk Beveiliging van de Nederlandse Veiligheidsbranche.
Beveiligingsbedrijf ISIS in Nijmegen heeft last van de dood en verderf die de gelijknamige islamitische terreurgroep in onder meer Irak zaait. Zo is er bijvoorbeeld al gedreigd met brandbommen, aldus directeur Bianca Duits.
app Ignore No MoreKinderen die hun telefoontjes of tekstberichten negeren, zijn een grote bron van ergernis voor veel ouders. Een innovatieve moeder bedacht de app Ignore No More om dit probleem te verhelpen.
De aanpak tegen autodiefstal lijkt vruchten af te werpen. Het aantal autodiefstallen is het afgelopen halfjaar 4,4% lager dan in het eerste halfjaar van 2013. Dit jaar zijn 5.492 personenauto’s gestolen, 254 minder dan een jaar geleden.
Ook veel gelezen:

 1. Politie app gaat diefstal notificaties verzenden
 2. Extra toezicht in Utrecht
 3. 3D-geprinte plastic klopsleutels openen sloten (video)
 4. Oplossing voor onveilige sleutelkluisjes bij ouderen
 5. Meer winst in eerste halfjaar voor G4S
 6. Polygarde neemt surveillancedienst ESQ Security over

September

beveiligerDe Unie Security en CNV Beveiliging hebben met de Nederlandse Veiligheidsbranche een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao Particuliere Beveiliging. FNV Beveiliging zal de nieuwe cao niet tekenen. De vakorganisatie wil geen cao afsluiten die niet voldoet aan de wens van haar leden. Desondanks betekent het dat er vanaf 1 oktober sprake is van een nieuwe cao voor de particuliere beveiliging. Een cao van 9 maanden met een loonsverhoging voor alle beveiligers.
Video over wat de portier zietWat de portier ziet en jij niet, is een grappig filmpje van de Ocean 41 crew met typische situaties die een portier meemaakt tijdens het werk. Bekijk de videoHet kabinet investeert extra in veiligheid, blijkt uit de begroting voor 2015. Jaarlijks komt er 25 miljoen euro extra voor de AIVD en honderd miljoen euro extra voor Defensie. Vijf miljoen euro extra voor het OM, extra geld voor de aanpak van drugscriminaliteit, mensenhandel, fraude en motorclubs. Ook komen er 125 politieagenten extra voor de aanpak van georganiseerde criminaliteit in de zuidelijke provincies.
Smartwares SST 2014Smartwares Security organiseerde op 9 september het Smart Security Technology evenement (SST 2014) in De Fabrique te Utrecht. Het thema van de SST 2014 was “The future is here”. Beveiliging Nieuws maakte een fotoreportage van die dag met veel nieuwe innovaties en ontwikkelingen op het gebied van beveiliging. Bekijk de foto’s.
Beveiligingsbedrijf G4S scoorde twee mooie opdrachten in september. Eindhoven Airport heeft na een Europese aanbesteding voor G4S gekozen als partner voor de beveiliging van passagiers, bagage en het platform. Ook het ministerie van Defensie koos om alle beveiligingsdiensten aan G4S uit te besteden.
Security EssenAan de Duitse beveiligingsvakbeurs Security Essen 2014 namen dit jaar 31 Nederlandse exposanten deel. In vier dagen brachten ongeveer 40 duizend bezoekers uit 115 verschillende landen een bezoek aan de Messe in Essen met 1045 standhouders uit veertig landen. Beveiliging Nieuws was er bij, bekijk hier de foto’s.
iCloud logoUit de iCloud van Apple zijn naaktfoto’s van tientallen beroemdheden gestolen. De fabrikant zegt daarin dat iCloud niet is gehacked maar dat het oneigenlijk gebruik beperkt gebleven is tot de individuele accounts van de getroffen gebruikers. Toch heeft Apple extra beveiligingsmaatregelen ingevoerd en worden alle apparaten standaard voorzien van encryptie. Ook de persoonlijke informatie en bestanden op smartphones en tablets worden in de volgende Android-versie automatisch versleuteld.
Experts hebben in september een beveiligingslek met de naam Shellshock ontdekt, dat mogelijk gevaarlijker is dan Heartbleed. Hackers kunnen het probleem in de beveiliging vrij eenvoudig misbruiken om de computer daarna allerlei opdrachten te laten uitvoeren.
Ook veel gelezen:

 1. Beveiligingslek Shellshock is groter dan Heartbleed
 2. Google gaat encryptie in Android standaard activeren
 3. Onvoldoende animo voor beveiliging in Beekbergen
 4. Nest brengt slimme rookmelder naar Nederland
 5. Nieuwe CAO particuliere beveiliging
 6. Nationale Inbraakpreventie Weken tegen woninginbraak

Oktober

Op Schiphol is de eerste van vijf nieuwe centrale beveiligingsdoorgangen in gebruik genomen. Het aanbieden van de bakjes voor de scanner is geautomatiseerd en de poortjes gaan open als je je boardingpass aanbiedt. Reizigers naar Schengenlanden konden als eerste kennismaken met deze beveiligingscontroles: Schiphol Security Service. Bij het ontwerp van het controlepunt stond de reiziger centraal.
Blusdeken bij brandAls de vlam in de pan slaat bij het frituren, gebruik dan vooral geen blusdeken om het vuur te doven. Met dit dringende advies komt brancheorganisatie VEBON. Uit onderzoek blijkt dat geen enkele blusdeken geschikt is voor frituurbranden. VEBON adviseert consumenten frituurbranden bij voorkeur met een vetblusser doven. Frituurbranden kunnen ontstaan bij het bakken van oliebollen, friet, kroketten, loempia’s, etc. Blus in ieder geval nooit met water, dat verergert de situatie.
raam openenBij een nieuwe inbraakmethode bevestigen criminelen elastiekjes aan de deurklink of raamsluiting. Het elastiek schiet weg als de bewoner de deur of het raam opent. Inbrekers verzinnen steeds nieuwe trucjes om te zien of bewoners niet thuis zijn. In het verleden werden al kleine takjes tegen een voor- of achterdeur aangezet.
Siemens SiteIQSiemens heeft Security Products verkocht aan het Amerikaanse Vanderbilt Industries. De overige security activiteiten zoals Security Solutions en Security Services worden niet overgenomen. Siemens Security Products is een onderdeel van de afdeling Building Technologies. De door Siemens verkochte portfolio omvat onder andere systemen voor toegangscontrole, inbraakalarmen en videobewaking.
Brink’s is wereldwijd marktleider op het gebied van beveiligd transport. In Nederland heeft het bedrijf zeven vestigingen. Rabobank is de belangrijkste klant van Brink’s, maar gaat vanaf 1 juli volgend jaar in zee met andere partijen. Dit veroorzaakt een massaontslag bij Brink’s van ruim 600 van de 1080 arbeidsplaatsen. De vestigingen Rotterdam, Zwolle en Arnhem worden gesloten.
Geldwagen G4STerwijl bij Brink’s werk verdwijnt, komt er bij branchegenoten G4S en Wincor Nixdorf juist werk bij. G4S stapt over op dertig nieuwe geldwagens. Uitbreiding is noodzakelijk omdat vanaf 1 januari 2015 G4S verantwoordelijk is voor het transport, de servicing en het automatenonderhoud van ruim tweederde van het landelijke netwerk van de drie grootste banken van Nederland.
Op op gebied van ICT-beveiliging waren er weer de nodige lekken en hacks te melden de afgelopen maand. Verder gaat de overheid om de beveiliging van DigiD verbeteren en burgers via e-mail waarschuwen zodra hun DigiD-instellingen worden gewijzigd. Ook is het nu eenvoudiger om een vergeten wachtwoord te herstellen. Daarnaast krijgen internetters in de toekomst minder vaak te maken met de vraag om cookies te accepteren. De Tweede Kamer steunt een voorstel van minister Kamp om de cookiewet aan te passen.
Ook veel gelezen:

 1. Rabobank: Vertrek bij Brink’s is een zorgvuldig besluit
 2. Anonieme router Anonabox verwijdert van Kickstarter
 3. Hackers stelen gegevens 83 miljoen klanten bank
 4. Cao Particuliere Beveiliging is beschikbaar
 5. Mag je als beveiliger een dashcam gebruiken?
 6. Camera’s als poortwachters toegangswegen Ekkersrijt
 7. Ernstig beveiligingslek in SSL 3.0 ontdekt

November

Volgens FNV Beveiliging zijn beveiligers op Nederlandse vliegvelden overbelast en gedemotiveerd. Beveiligers zijn de slechte arbeidsomstandigheden, te hoge werkdruk, de verziekte sfeer en angstcultuur zat, blijkt uit tientallen reacties bij de bond. De Unie Security heeft geen enkel bericht gehad van haar leden, en zegt dat hier niets van waar is. De FNV afdeling beveiliging lijkt een beetje aandacht te kort te komen, aangezien de vakbond ook al met inzet van medewerkers van I-sec, G4S en Trigion op bezoek bij Securitas zijn gegaan om hun ongenoegen te uitten over het niet verkrijgen van de fiscale mogelijkheid tot verrekening van de vakbondscontributie. Hiervoor was de speciale FLOP EMPLOYERS AWARD 2014 bedacht.
DroneOnbemande systemen, zoals ‘drones’, zijn tegenwoordig relatief goedkoop. Een drone kan worden gebruikt om bijvoorbeeld de openbare orde te verstoren of om verboden goederen binnen te smokkelen in een afgesloten omgeving. De NCTV heeft daarom in totaal 2 miljoen euro vrijgemaakt voor een innovatiecompetitie.
OvervalOvervallers zijn twee weken geleden met een heftruck bij een juwelier in Rotterdam binnengereden. De etalageruit van veiligheidsglas werd met de heftruck naar buiten getrokken, daarna konden de overvallers de etalage leeghalen.
SchipholSchiphol heeft begin november de voorlopige gunning van de aanbesteding bekend gemaakt. De beveiliging van de luchthaven is verdeelt tussen G4S, I-Sec en Securitas. Ook Trigion is momenteel werkzaam op Schiphol. Trigion zal haar activiteiten en medewerkers op Schiphol per 3 juni 2015 overdragen aan de verkrijgende partijen. Over de verhuizing van beveiligers hebben werkgevers in het verleden al afspraken gemaakt met Schiphol.
KoevoetBouwmarkten en politie in Ede hebben afgesproken om de aankoop van een aantal specifieke gereedschappen in de gaten te houden, in de strijd tegen woninginbraken. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om breekijzers, beitels, mokers en grote schroevendraaiers. De politie komt regelmatig langs bij de bouwmarkten om de camerabeelden van de aankopen van dergelijk gereedschap te bekijken. Hiermee moet een extra barrière opgeworpen worden voor inbrekers.
Het is nog steeds geen vanzelfsprekendheid is dat iedereen altijd en overal een sterk wachtwoord gebruikt. Daarom is 24 november uitgeroepen tot de nationale Verander Je Wachtwoorden Dag. Verder bleek in november de website insecam.com te linken naar beelden van duizenden Nederlandse aan internet verbonden beveiligingscamera’s. Deze zijn live door iedereen te bekijken. Dit komt omdat de beheerders ervan standaard wachtwoorden gebruiken. Camera’s in cafés, winkels, winkelcentra en zelfs slaapkamers zijn te zien over de hele wereld. De website is gemaakt om het belang aan te tonen van de beveiligingsinstellingen, maar is inmiddels offline gehaald.
Ook veel gelezen:

 1. Everykey-armband wil wachtwoorden vervangen
 2. Beelden duizenden Nederlandse beveiligingscamera’s live te zien
 3. Brink’s verliest ook contract SNS Bank
 4. NCTV trekt 2 miljoen euro uit voor bestrijding drones
 5. Blackberry beveiliging in Samsung smartphones
 6. Beveiliging Europese instellingen naar Securitas

December

Nieuwe websiteBeveiliging Nieuws lanceerde eind vorig jaar een geheel nieuwe website en vacaturebank. De website is nu ook geschikt voor tablet en mobiel omdat ongeveer 25% van onze bezoekers alleen nog maar gebruik maakt van de website via een mobiel apparaat. In de loop van 2015 zullen we nog wel een aantal nieuwe zaken introduceren.
Slechte vervalser maakt briefje van 50 euroIn Eindhoven loopt een wel erg luie valsemunter rond. Een man probeerde afgelopen weekend bij een poppodium te betalen met een zelfgemaakt briefje van 50. Hij had alleen niet de moeite genomen om het biljet echt te laten lijken.
De Nederlandse Veiligheidsbranche heeft afscheid genomen van Arie Duijndam (Interseco/Pinkerton). Richard Franken (Hoffman) is hem in het bestuur van de vereniging en als voorzitter van de Sectie Onderzoeksbureaus opgevolgd. Franken wil meer aandacht voor de deskundigheid van de onderzoeksprofessional en voor de rol die ICT speelt in het vakgebied.
De definitieve uitslag van de tender op Schiphol is bekend gemaakt. De huidige overeenkomsten met de particuliere beveiligingsorganisaties lopen in 2015 af. Percelen 1 en 4 gaan naar I-SEC, de percelen 2 en 3 naar G4S en de percelen 5 en 6 naar Securitas.
Bosch Security en Aerialtronics samen in videodrones
Drones worden steeds vaker ingezet voor een diversiteit aan activiteiten, ook voor beveiliging. Bosch Security Projects is een strategische samenwerking aangegaan met drone bouwer Aerialtronics. De bedrijven willen videodrones inzetten voor het verbeteren van de veiligheid op verschillende gebieden.
Geldtransporteur Brink’s trekt zich terug uit NederlandGeldtransporteur Brink’s trekt zich terug uit Nederland. Het Nederlandse dochterbedrijf is voor 1 euro verkocht aan een stichting. Deze behartigt de belangen van onder meer het personeel en de klanten. Komend jaar mag Brink’s Nederland nog gebruikmaken van de naam van het voormalige Amerikaanse moederbedrijf.
Ook veel gelezen:

 1. Edward Snowden virtueel aanwezig bij Big Brother Awards
 2. EON neemt beveiligers niet over na aanbesteding
 3. Wilde staking bij Brinks Rotterdam
 4. WhatsApp crasht volledig met een speciaal bericht
 5. Sauna’s in Oostenrijk huren naakte beveiliging in
 6. Beveiligingsbedrijf SERIS start pilot met Google Glass

De redactie van Beveiliging Nieuws wenst u een gezond, gelukkig en veilig 2015 toe!

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

SequriX

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner