Beveiliging printers wordt vaak vergeten

Zorgorganisaties moeten zonder uitzondering hun computers en mobiele devices goed beschermen, zodat gevoelige informatie niet op straat komt te liggen. Dat geldt ook voor hun printers en scanners.

printerWeinig mensen realiseren zich dat print- en scanapparatuur te vergelijkbaar is met een pc met internettoegang, zegt Dirk Olivier in Zorgvisie. Daar komt bij dat in tegenstelling tot pc’s, dergelijke apparatuur meestal wordt gedeeld door een meerdere gebruikers.

Beveiligen voorkomt dat ongeautoriseerde personen met mobiele apparatuur toegang krijgen. Dat kan bijvoorbeeld met het zogeheten follow-me-printing-concept, ook wel bekend als print roaming. Hiermee kan afdrukken op iedere printer binnen de organisatie. Voor het printen is wel een pincode of toegangspas nodig.

Maar een goede beveiliging, ook van de printers, is niet alleen een kwestie van techniek. Zet ook alle apparaten op een goed zichtbare locatie. Dit voorkomt ongehinderd toegang tot de machine, of dat iemand een printje meepakt dat ondanks alles toch is vergeten.

Deel dit artikel via: