Beveiliging stemcontrole gekraakt met nagebootste stem

Onderzoekers zijn erin geslaagd de stemcontrole van beveiligingssystemen met een nagebootste stem te misleiden.

Een paar minuten opnemen van de stem van het slachtoffer is voldoende om de stem te klonen, hiervoor hadden de onderzoekers speciale stemvervormingssoftware ontwikkeld. Met het programma is het vervolgens mogelijk om met de stem van het slachtoffer bijna alles te zeggen.

toegangDe gevolgen van biometrische klonen kunnen ernstig ernstig zijn, zeggen de onderzoekers. De stem is namelijk voor elk individu uniek en is niet vervangbaar. Deze basis voor authenticatie is een risico, want stembiometrie wordt steeds populairder bij bijvoorbeeld banken. ING introduceerde vorig jaar de stem als wachtwoord in de app van de bank, later volgde de mogelijkheid voor ontgrendeling met een vingerafdruk.

De onderzoekers hebben met de nagebootste stemmen ook geautomatiseerde stemherkenningssystemen getest. De nagebootste stemmen waren in 80 tot 90 procent van de gevallen succesvol.  De beste bescherming tegen dit soort aanvallen zou volgens het onderzoek een verificatiesysteem zijn, dat tevens de aanwezigheid van de persoon controleert.

Deel dit artikel via: