Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Traka ASSA ABLOY

VideoGuard

Eagle Eye Networks

SmartSD

Brivo

ADI

GFT

20face

Multiwacht

Alphatronics

Crown Security Services

Bydemes

Optex

Service Centrale Nederland

Paxton

VVNL

Nimo Drone Security

RoSecure

Add Secure

2N

Kiwa

Nenova

Oribi ID Solutions

SMC Alarmcentrale

Unii

Genetec

EAL

Top Security

Ajax Systems

CDVI

Nimo Dog Security

ARAS

JMB Groep

Eizo

Secusoft

Avigilon Alta

Seagate

Advancis

Connect Security

Paraat

CSL

Regio Control Veldt

VAIBS

SOBA

HID

Akuvox

G4S

PG Security Systems

Uniview

Explicate

Trigion

i-Pro

Milestone

VBN

HD Security

Sequrix

Securitas

Masset Solutions

Bosch Security Systems

CardAccess

BHVcertificaat.online

Hanwha Vision Europe

De Beveiligingsjurist

ASIS

Alarm Meldnet

Dero Security Products

ASSA ABLOY

DZ Technologies

NetworxConnect

OSEC

Seris

Hikvision

IDIS

NIBHV

SmartCell

VEB

Gold-IP

Centurion

Lobeco

Beveiliging van campussen met intelligente videosystemen

12 mei 2019
Redactie
07:32

Het beheren van een universitaire campus of grootschalige onderwijsomgeving betekent ook het bieden van beveiliging en veiligheid. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, vanwege de enorme variëteit die er bestaat in deze kwetsbare sector. Wat kan kunstmatige intelligentie hier betekenen?

Educatieve centra zijn als ‘soft target’ erg kwetsbaar voor extreem geweld, wat de noodzaak van goede beveiliging benadrukt. Daarbij gaat het zeker niet alleen om het detecteren en voorkomen van schietpartijen, zoals die vooral in de VS regelmatig de krantenkoppen halen. In dat land heeft 79 procent van de openbare onderwijsinstellingen één of meerdere geweldsincidenten gemeld, variërend van roof tot moord.
Open campusomgeving
Beveiliging is een 24-uurs-uitdaging. Aan de ene kant zijn beveiligingsmaatregelen nodig die het risico verkleinen door de toegang te beperken, terwijl aan de andere kant een ‘open’ campusomgeving noodzakelijk is om het leren te bevorderen. Scholen moeten een uitnodigende plek blijven voor studenten en medewerkers, dus technologische oplossingen om de toegang te beperken moeten onopvallend hun werk doen. Dat maakt het onder andere noodzakelijk om de beveiliging in lagen of ringen te ontwerpen, te beginnen bij de perimeter van de school en te eindigen bij de beveiliging van individuele lesfaciliteiten en andere interne ruimtes.

Hoe technologie kan helpen
Videotoezicht is een technologie die onopvallend de veiligheid kan ondersteunen vanaf de buitenste grenzen van de schoolomgeving, zoals de plaats waar auto’s toegang krijgen tot de campus. De camera’s houden discreet en continu toezicht op mensen die komen en gaan. Dankzij ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie en deep learning gaat dat ook steeds beter. Deze technologieën maken het mogelijk dat beveiligingspersoneel vroegtijdig gealarmeerd wordt voor een mogelijke dreiging, doordat de beelden voortdurend worden geanalyseerd en vertaald naar informatie waarmee geïntervenieerd kan worden. Ook is het mogelijk om trends in kaart te brengen en daarop proactief te acteren.

Beheer van de omgeving
Naast het signaleren van dreigingen is videotoezicht met kunstmatige intelligentie ook te gebruiken om het beheer van de omgeving te verbeteren. De campus wordt ook bewaakt buiten de normale lestijden, waardoor ook op veilige wijze buitenschoolse activiteiten gefaciliteerd kunnen worden. Ook dan is het bijvoorbeeld mogelijk om uitsluitend geautoriseerde voertuigen toe te laten. Alle plaatsen worden geobserveerd, terwijl medewerkers alleen beelden zien als menselijk handelen vereist is.
De toegang van voertuigen is te reguleren met automatische kentekenherkenning, die bij hogere risico’s kan worden aangevuld met gezichtsherkenning. Zo kan de bestuurder aan zijn voertuig worden gekoppeld. Maar de technologie is ook te gebruiken om bezoekers te begeleiden en parkeeroverlast te voorkomen. Illegaal parkeren wordt met tijd en overige informatie vastgelegd, zodat de bestuurder daarop aangesproken kan worden.

Ongehinderd toegang verlenen
De nieuwste systemen met deep learning zijn zelfs in staat om het model en de kleur van een voertuig te herkennen. Zo is het mogelijk om alleen bedrijfswagens of bijvoorbeeld bussen toe te laten. Ook kan alarm worden gegenereerd als een voertuig in een verboden richting of te snel rijdt.
Natuurlijk is ook de toegang van personen met camera’s te reguleren. Gezichtsherkenning kan worden gebruikt om ongehinderd toegang te verlenen aan studenten en personeel, terwijl bezoekers zich eerst moeten melden. Er kan zelfs een zwarte lijst worden gebruikt met gezichten van personen die niet welkom zijn. Hiervoor zijn camera’s met een sterke WDR beschikbaar, die ook bij slechte lichtomstandigheden nog voor een duidelijk, identificeerbaar beeld zorgen. Dat is vooral van belang bij camera’s die op de ingang van het gebouw staan gericht.

Tekst: Hikvision.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner