Beveiliging nieuws

Onze partners

Eagle Eye Networks

Bosch Security Systems

Add Secure

VVNL

Seagate

Trigion

SmartCell

i-Pro

GFT

Hikvision

Advancis

EAL

CDVI

Traka ASSA ABLOY

ARAS

CardAccess

Paraat

Sequrix

VBN

20face

Secusoft

Nenova

Oribi ID Solutions

Koninklijke Oosterberg

JMB Groep

Unii

NetworxConnect

ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

G4S

ASIS

Genetec

VAIBS

Multiwacht

Alarm Meldnet

Ajax Systems

Lobeco

Seris

Bydemes

VideoGuard

CSL

NIBHV

Alphatronics

Nimo Dog Security

Boon Edam

De Beveiligingsjurist

Crown Security Services

Nimo Drone Security

HID

DZ Technologies

Paxton

2N

Brivo

MPL

Avigilon Alta

SmartSD

Masset Solutions

PG Security Systems

Optex

Regio Control Veldt

Eizo

VEB

IDIS

SOBA

Explicate

SMC Alarmcentrale

ADI

Milestone

RoSecure

Centurion

Dahua

Akuvox

BHVcertificaat.online

Top Security

Uniview

Dero Security Products

Kiwa

OSEC

Securitas

Hanwha Vision Europe

HD Security

Gold-IP

Connect Security

Beveiligingsbedrijven bezorgd over veiligheid op evenementen

12 oktober 2021
Redactie
11:10

Overheden hebben volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche vaak onvoldoende aandacht voor de risico’s van veiligheid in de (nacht)horeca en op evenementen. Er is te weinig zicht op de kwaliteit van beveiligers en op de samenwerking met politie en andere overheden.

Daarbij komt dat beveiliging vaak als ‘sluitpost’ wordt beschouwd. Dit zegt de Nederlandse Veiligheidsbranche bij de presentatie van de eigen ‘Visie op evenementen- en horecabeveiliging’, die deze week is verschenen. De oproep aan alle partijen die betrokken zijn bij de veiligheid op evenementen en in de horeca is ondertekend door Ard van der Steur (voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche) en Taco Van Luyten (voorzitter van de sectie Evenementen- en Horecabeveiliging van de branche).

Krapte aan personeel
Al ruimschoots vóór de coronacrisis heeft de veiligheidsbranche gewaarschuwd voor het sterk toenemende aantal evenementen, die vaak ook in dezelfde periode van het jaar plaatsvinden. De beveiligingsbedrijven hebben enorme klappen gehad tijdens de afgelopen anderhalf jaar, maar gaan er nu vanuit dat de situatie van voor de coronacrisis snel weer terugkomt. Daarmee keren echter ook de problemen terug. De beveiligingsbranche wordt geconfronteerd met een toenemende krapte aan personeel en met oplopende kosten voor de inhuur van oproepkrachten. Tegelijk zegt ook de politie steeds vaker dat de rek uit de capaciteit is.

Knelpunten en mogelijke oplossingen
In de branchevisie, die is opgesteld door de sectie Evenementen- en Horecabeveiliging, wordt ingegaan op de knelpunten en op mogelijke oplossingen. Dat varieert van een andere opstelling van opdrachtgevers ten opzichte van beveiligingsbedrijven (die veiligheid als eindproduct willen leveren en niet als uitzendorganisaties voor aantallen beveiligers willen dienen), tot een betere planning van evenementen en betere samenwerking tussen politie en beveiligingsbedrijven. Ook pleit de Nederlandse Veiligheidsbranche voor snelle aanpassing van de verouderde Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr). Die aanpassingen moeten onder andere betere samenwerking in de branche mogelijk maken.

Aan de hand van deze visie wil de branche graag in gesprek met de gemeenten, het Veiligheidsberaad, de politie en met evenementenorganisatoren. “Het is fantastisch dat in Nederland zoveel evenementen worden georganiseerd en dat er in veel gemeenten een rijk uitgaansleven bestaat, maar de veiligheidsrisico’s mogen nooit ondergeschikt zijn aan het plezier dat we mensen gunnen”, aldus Ard van der Steur en Taco Van Luyten.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Videoguard

Suricat

Wordt een partner