Beveiligingsbedrijven: zzp-verbod brengt veiligheid in gevaar
De veiligheid op grote evenementen en locaties zoals asielzoekerscentra en Schiphol kan ernstig in gevaar komen als het kabinet zijn voorgenomen arbeidsmarktplannen doorzet. Beveiligingsbedrijven waarschuwen in een brandbrief aan de Tweede Kamer voor de consequenties van deze plannen. Door strengere controles van de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid worden bedrijven gedwongen om afscheid te nemen van zzp’ers, wat kan leiden tot ernstige personeelsproblemen.
Geert Sijtzema, een ondernemer met 27 jaar ervaring in de beveiligingssector, vertelt tegenover De Telegraaf hoe het steeds moeilijker wordt om gekwalificeerd personeel te vinden. “Mensen in loondienst vertrekken massaal en worden zzp’er omdat ze denken dat ze als zelfstandige meer kunnen verdienen.” Zijn bedrijf International Security Agency met 300 vaste medewerkers en 320 oproepkrachten, wordt geconfronteerd met de nadelen van deze trend. “Zzp’ers zeggen regelmatig klussen af op het laatste moment omdat ze elders meer kunnen verdienen. Dit brengt grote risico’s met zich mee, vooral bij belangrijke evenementen zoals de TT Assen en grote concerten.”
Beveiligers per definitie geen zzp’ers
Het aantal zzp’ers in Nederland steeg de afgelopen tien jaar explosief van 875.000 naar 1,6 miljoen. Dit roept zorgen op bij het kabinet, vooral omdat veel van deze zzp’ers feitelijk als schijnzelfstandigen opereren. Werkgevers besparen op deze manier op premies en belastingen, terwijl werknemers minder bescherming genieten. De Belastingdienst zal daarom vanaf januari strenger controleren op schijnzelfstandigheid, wat een einde moet maken aan deze praktijk.
Grotere beveiligingsbedrijven staan achter deze strengere controles. Het hoge aantal schijnzelfstandigen in onze branche kan de kwaliteit en continuïteit van onze diensten ondermijnen”, aldus voorzitter Ard van der Steur van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Bedrijven zoals G4S, Securitas en Trigion zijn volgens hem daarom al begonnen met het afbouwen van de inhuur van zzp’ers. Volgens de wet mag een zzp’er niet onder gezag werken, maar in de beveiligingssector is dat vrijwel altijd het geval. “Beveiligers zijn bijna per definitie geen zzp’ers”, voegt Van der Steur toe.
Werkdrukverhoging
Volgens de Van der Steur belemmert het geëxplodeerde aantal zzp’ers in de beveiliging de organisatie van het beveiligingswerk en vergroot het de werkdruk van vast personeel meer dan evenredig. Dat komt volgens hem vooral door de opstelling van veel zogenaamd zelfstandigen. “Als een zzp’er op de dag van zijn dienst afbelt, betekent dat een extra beroep op het vaste personeel. Die werkdrukverhoging wordt uiteindelijk onhoudbaar.”
De Nederlandse Veiligheidsbranche stelt niet principieel tegen het zzp-schap te zijn. “Zzp’ers leveren een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie en aan onze sector. En dat mag zo blijven. Maar het werk moet wel gedaan kunnen worden binnen de spelregels die de wetgever heeft opgesteld.”
Volgens de vereniging komt de motivatie van veel van deze schijn-zzp’ers om zich als zelfstandige in te schrijven voort uit het feit dat er niet wordt gehandhaafd. “Ze kunnen meer uren maken, betalen geen verzekeringspremies en dwingen gunstige roosters af ten koste van het vaste personeel. Veel van hen weten dat ze niet aan de officiële vereisten voldoen, maar de gelegenheid doet zich nu eenmaal voor…”
De Nederlandse Veiligheidsbranche denkt dat handhaving van de wet een einde zal maken aan deze onwettige situatie en dat veel beveiligers dan weer bij een bedrijf zullen gaan werken.
Flexibiliteit blijft noodzakelijk
Er is zeker behoefte aan flexibiliteit in de sector, waarschuwt Van der Steur in De Telegraaf. Door de krapte op de arbeidsmarkt wordt het steeds moeilijker om snel extra personeel in te schakelen. “Als wij straks minder flexibel kunnen inspelen op de wisselende vraag, kunnen wij onze diensten mogelijk niet meer op het gewenste niveau leveren, wat problemen kan veroorzaken op plaatsen zoals Schiphol en grote evenementen.”
Van der Steur roept de politiek op om oplossingen te vinden die het mogelijk maken om flexibele arbeidscontracten te behouden. Hij pleit voor het behoud van het nulurencontract en het creëren van mogelijkheden voor kortdurende inzet van personeel om de continuïteit en kwaliteit in de beveiligingssector te waarborgen.
Gevolgen niet te overzien
Leon Vincken van de Vereniging Veiligheidsdomein Nederland denkt heel anders over deze kwestie. “Verspreid over heel Nederland zetten VVNL-leden en hun arbeidskrachten zich al jarenlang vakkundig – en met hart en ziel – in voor een veilige samenleving. Dat doen ze samen met bekwame zzp’ers die cruciaal zijn voor de invulling en uitvoering van alle veiligheidsopdrachten in Nederland. Zonder de inzet van deze zelfstandige beveiligers zijn de gevolgen op het gebied van veiligheid en beveiliging niet te overzien. VVNL waardeert daarom álle werkenden. We zijn voor vrij ondernemerschap, dat hebben we inmiddels ook kenbaar gemaakt aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en aan de Tweede Kamercommissie.”