Beveiligingsexperts adviseren 20.000 computers te vervangen na hack

Door een cyberaanval op het computernetwerk van de Duitse Bondsdag moet waarschijnlijk alle hard- en software worden vervangen.

Bondsdag DuitslandBeveiligingsexperts adviseren de volledige ICT-infrastructuur te vervangen.  De ICT-omgeving ligt al ruim anderhalve maand onder vuur van hackers en experts slagen er maar niet in de controle over het systeem terug te krijgen. Een parlementariër bevestigt tegenover Der Spiegel dat de malware nog steeds op de ICT-systemen aanwezig is.

Cybercriminelen wisten in eerste instantie machines van één Duitse fractie te besmetten. Deze besmetting is uiteindelijk uitgebreid tot het volledige ICT-systeem.  De hackers hebben toegang gehad tot allerlei gevoelige data, maar het is niet duidelijk welke data door de aanvallers is ingezien of gestolen.

Het vervangen van het volledige ICT-systeem is een kostbare operatie en zou miljoenen euro’s gaan kosten. Volgens de NOS zijn er aanwijzingen gevonden dat de aanval is uitgevoerd door een Russische veiligheidsdienst.

Deel dit artikel via: