Bewaking lichaamstemperatuur van brandweerlieden in actie

Spinel Veiligheidscentrum, waar onder andere de brandweer wordt voorbereid op crisissituaties, gaat een hittemonitor inzetten. Deze draagbare ARMOR-hittemonitor van Evalan zorgt ervoor dat er op tijd ingegrepen kan worden als de lichaamstemperatuur van brandweerlieden hoger wordt.

Bij trainingen met brandbestrijding zijn hoge lichaamstemperaturen onvermijdelijk. Zowel de warmte van de fysieke inspanning als de hitte van de omgeving waarin wordt gewerkt, vormen een gevaar. Het is lastig voor de brandweerlieden om hun lichaamskerntemperatuur goed te reguleren wanneer zij bezig zijn. Dit kan in sommige gevallen leiden tot oververhitting wat vervolgens voor langdurige en ernstige klachten kan zorgen. Om de veiligheid te waarborgen, zet Spinel hittemonitor ARMOR in, zodat zij kunnen blijven trainen op het hoogst mogelijke fysieke niveau, met behoud van veiligheidsnormen.

Draagbare hittemonitor ARMOR
ARMOR is een wearable die de hittebelasting monitort. Tijdens trainingen dragen brandweerlieden een hartslagmeter om de bovenarm en de kleine ARMOR-wearable in hun zak. De wearable bepaalt elke minuut de actuele kerntemperatuur van de brandweerman of -vrouw uit de hartslaggegevens en stuurt die gegevens in real-time door naar een app op de tablet of mobiel van de trainer. Naast deze geschatte kerntemperatuur toont de app ook een Physical Strain Index score, een maat voor de hittebelasting van de brandweerman of -vrouw. Als deze score te hoog oploopt kan de trainer ingrijpen en acties initiëren volgens een handelingsprotocol. ARMOR geeft ook inzicht in de vraag wanneer brandweerlieden opnieuw in actie kunnen komen nadat zij wegens oververhitting tijdelijk rust hebben moeten nemen.

Succesvol getest
ARMOR is succesvol getest tijdens trainingen bij Spinel Veiligheidscentrum, waarna Spinel en Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid de sets hebben aangeschaft. Zo kunnen brandweerlieden op een veilige manier trainen en kan oververhitting tijdens deze intense trainingen worden voorkomen. Arnold Verweerd, Operationeel Manager Spinel Veiligheidscentrum, concludeert: “Lichamelijke schade door oververhitting is een onderschat risico bij het optreden in ons vak. Door inzage te krijgen in de kerntemperatuur in relatie tot de Physical Strain Index score van de deelnemers, kunnen wij in een vroeg stadium acteren om hitteziektes te voorkomen. Met ARMOR kunnen wij hier beter op sturen en veiliger en verantwoord oefenen.”

Op het TBX Event in de Jaarbeurs in Utrecht op 3 en 4 november kunnen bezoekers de ARMOR Hittemonitor zelf uitproberen. Toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op: https://www.tbxevent.nl/.

Deel dit artikel via: