Beveiliging nieuws

Onze partners

Kiwa

Oribi ID Solutions

ASSA ABLOY

G4S

Seagate

JMB Groep

Hikvision

Bosch Security Systems

SmartSD

Traka ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

SMC Alarmcentrale

Alarm Meldnet

Sequrix

ASIS

Dahua

Paraat

Unii

Nimo Dog Security

GFT

Regio Control Veldt

VBN

Hanwha Vision Europe

i-Pro

Koninklijke Oosterberg

CSL

HID

SOBA

CDVI

Securitas

Masset Solutions

OSEC

Nimo Drone Security

Milestone

Genetec

Paxton

Ajax Systems

VEB

Advancis

SmartCell

Brivo

VideoGuard

Connect Security

20face

VAIBS

Seris

Secusoft

2N

Alphatronics

Centurion

NIBHV

Add Secure

PG Security Systems

IDIS

Crown Security Services

Gold-IP

MPL

Trigion

Service Centrale Nederland

Optex

Explicate

Eizo

RoSecure

CardAccess

NetworxConnect

Uniview

ADI

Akuvox

De Beveiligingsjurist

Top Security

Avigilon Alta

Nenova

EAL

Lobeco

HD Security

DZ Technologies

ARAS

Dero Security Products

Eagle Eye Networks

Bydemes

VVNL

Multiwacht

Bewakingscamera is optimale sensor voor AI-systemen

26 mei 2023
Redactie
07:06

Zo’n 200 geïnteresseerden namen deze week deel aan de Milestone Experience Day in Tilburg. Daar konden zij kennis maken met de nieuwste ontwikkelingen bij de VMS-fabrikant en de bedrijven die integraties en extra functionaliteit voor het XProtect-platform ontwikkelen. En dan gaat het niet meer alleen om beveiliging.

Met zo’n evenement probeert Milestone ook zoveel mogelijk feedback vanuit de markt te krijgen. De Benelux is volgens de softwarefabrikant erg vooruitstrevend als het aankomt op ideeën voor nieuwe toepassingen, dus werden aanwezigen opgeroepen om daar vooral mee naar voren te komen.

Kunstmatige intelligentie
De eerste gastspreker was Davide

Intelligente mogelijkheden
René Penninga en Gust Coeckelbergs legden uit hoe met Axis Optimizer camera’s binnen XProtect geïntegreerd kunnen worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de intelligente mogelijkheden van de camera’s én van die van XProtect, met add-ons voor bijvoorbeeld kentekenherkenning voor toegangsbeheer. De camera genereert metadata, die in XProtect wordt verwerkt. Zo is ook tweeweg-audio te koppelen. Een camera kan afhankelijk van de beweging die wordt gesignaleerd een boodschap via een luidspreker weergeven.

Mogelijkheden veranderen snel
Tijdens een paneldiscussie met Neil Killick van Milestone, Sam Evans van Nvidia, Gil Brudner van Indoor Robotics en Epko van Nisselrooij van Axis ging het om de vraag hoe binnen de markt de perceptie over wat mogelijk is, is te veranderen. Van Nisselrooij wees erop dat met kunstmatige intelligentie de camera veel beter op de behoeftes van de gebruiker is af te stemmen dan voorheen. Brudner voorspelde dat er steeds meer autonome systemen zullen komen, zoals drones die geen piloot meer nodig hebben. Een camera is volgens Brudner de ultieme AI-sensor. Doordat AI steeds eenvoudiger te gebruiken en betaalbaarder wordt, verwacht Evans een enorme opmars.

Cloud
Steeds meer toepassingen zullen via de cloud (iemand anders zijn computer) gaan. Steven Loverix van Milestone vertelde wat zijn bedrijf op dat gebied te bieden heeft. Het belangrijkst zijn XProtect on AWS en Milestone Kite. Bij het eerste kan op servers worden bespaard, omdat de software op Amazon Web Services draait. Zo kan ongelimiteerd worden uitgebreid. Milestone Kite gaat verder. Dat is een complete Vsaas-oplossing, waarbij Milestone de software beheert, die via een Google Secure Cloud Platform te beheren is. De systemen kunnen ook lokaal beelden opslaan, voor als de netwerkverbinding even uitvalt. Later dit jaar komt ook een hybride versie van Kite beschikbaar, met zowel lokaal beheer als beheer in de cloud. Ook worden dan functies als alarmmanagement en toegangsbeheer toegevoegd.

Mooie aanvulling
Gerard Otterspeer van Bosch Security and Safety Systems stelde vast dat nog maar een kleine meerderheid van de aanwezigen gebruik maakt van moderne intelligente functies in camera’s, zoals forensic search. De gebruikers noemden als redenen dat het een mooie aanvulling biedt voor de klant, dat het nieuwe toepassingsmogelijkheden schept en dat er interessante verdienmodellen mee zijn te creëren. Elke Bosch-camera wordt in de fabriek al slim gemaakt. En tegenwoordig kunnen ze al met 95 procent zekerheid vaststellen of een geobserveerde situatie alarmerend is of niet. De configuratie wordt vereenvoudigd met hulpmiddelen als IVA Pro Buildings en IVA Pro Perimeter voor respectievelijk bewaking in gebouwen en op terreinen. De 7000-serie ondersteunt deze deep learning-functionaliteit standaard en met een licentie is de technologie ook met de 5000-serie te gebruiken. Andere interessante ontwikkelingen zijn IVA Pro Traffic en IVA Pro Intelligent Tracking.

Nieuwe verticale oplossingen
Jamie Durbán van Milestone vertelde over de nieuwe verticale oplossingen die met XProtect zijn te bouwen. Beveiliging blijft daarin het hoofdonderwerp, maar daar houdt het niet mee op. Er worden ook toepassingen als verkeersmanagement en procesbeheer ontwikkeld. Specifieke ‘verticals’ zijn de zorg, hospitality (casino’s), slimme steden en onderwijs. Voor de gezondheidssector worden bijvoorbeeld oplossingen ontwikkeld waarmee met minder personeel een betere zorg aan patiënten geboden kan worden. Zo wordt alarm gegeneerd als iemand valt. Een nieuwe functie is het detecteren van agressie.

Intelligente analyses
Er vonden diverse ‘break-out’-sessies plaats. Een interessante was die van VAIBS. Kasper van Kekem en Henk-Jan Hop legden uit wat zoal mogelijk is met het VAIDIO-platform dat kunstmatige intelligentie toevoegt aan elke IP-bewakingscamera. Zo kan informatie uit videobeelden worden omgezet in bruikbare data. En dat gebeurt met ongekende snelheid en nauwkeurigheid. Het Vaidio-platform is zeer intuïtief, gebruiksvriendelijk en werkt met praktisch elke IP-videocamera en bestaande VMS/-NVR-systemen, waaronder uiteraard XProtect. De software biedt ruim dertig analyse-functies, zoals het signaleren van veranderingen ten opzichte van een referentiebeeld, gezichts- en emotieherkenning, het genereren van heat-maps, herkenning van automodellen en -merken, het signaleren van ongevallen, detectie van afwijkend gedrag, wapendetectie en detectie van brand en rook.

Roadmap
Rabi Daniel van Milestone sloot de Experience Day af met een vooruitblik op wat de fabrikant de komende tijd gaat uitbrengen. Smart Client en Web Client UX worden vernieuwd en uitgebreid met onder andere een smart map, waarmee heel snel en makkelijk incidenten zijn te lokaliseren. Het wordt ook makkelijker om vooraf te bepalen wie welke beelden en op welke tijden mag zien. Afhankelijk van de restricties is bijvoorbeeld in te stellen dat gezichten automatisch worden geblurd, terwijl iemand met meer bevoegdheden wel herkenbare gezichten kan zien. Nog een noviteit is adaptieve streaming. Dit zorgt ervoor dat bij gebruik van veel camera’s met zeer hoge resoluties geen beelden verloren gaan door overbelasting van het systeem. Verder worden het installeren en beheer van de software verbeterd en kunnen updates voortaan vooraf worden getest, alvorens ze op de ‘live omgeving’ worden losgelaten. De beveiliging wordt verbeterd met onder andere tweefactor authenticatie en een koppeling met de personeelsdatabase. Verder komen er meer cloud-toepassingen en is een browser-gebaseerde versie van XProtect in ontwikkeling. Het is dan niet langer nodig om software op eigen apparatuur te installeren. BeveiligingNieuws.nl houdt u uiteraard op de hoogte als deze nieuwe functionaliteiten op de markt komen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

MPL

Wordt een partner