Bezorgdheid over beschadiging kunst door vandalisme

Het afgelopen jaar is het vaak voorgekomen dat een wereldberoemd kunstwerk is besmeurd door klimaatactivisten. Zowel in Nederland als in andere landen is het nu al een paar keer gebeurd, klimaatactivisten die een wereldberoemd en duur kunstwerk proberen te beschadigen om aandacht te vragen voor klimaat.

Sommige actievoerders doen het door ingeblikt voedsel over het kunstwerk heen te gooien en andere proberen zich vast te lijmen aan het kunstwerk. Dit zorgt voor enorme zorgen binnen de museumwereld en mensen houden hun hart vast voor wat de activisten in de toekomst wel niet van plan zijn.
De Museumvereniging en de brancheorganisatie van alle Nederlandse musea zijn enorm bezorgd over het behoud van het cultureel erfgoed. Er kan enorme schade aangericht worden wanneer klimaatactivisten op deze manier actie blijven voeren. Momenteel zijn er nog geen kunstwerken blijvend beschadigd door de acties van de klimaatactivisten. Wel zijn enkele lijsten of andere componenten van een schilderij beschadigd, maar dit is gelukkig allemaal te herstellen. Naast bezorgdheid zijn de meeste mensen vooral boos op de activisten, de meesten zijn van mening dat de motivatie achter de activisten niet de reden kan en mag zijn om voor miljoenen aan kunst te vernielen.

Acties van klimaatactivisten
De acties van de klimaatactivisten veroorzaken zoals genoemd boosheid en vooral bezorgdheid, maar er zijn ook veel mensen die het verband tussen het klimaat en kostbare kunstwerken niet precies begrijpen. De woordvoerder van de klimaatactivisten heeft gezegd dat alle mooie plekken op de schilderijen in verband gebracht kunnen worden met mooie plekken in de wereld, alleen raken die steeds meer vervuild. Het idee erachter is dat mensen zich wel druk maken om mooie landschappen op een schilderij, maar niet over het landschap in het echt. Ook na deze uitleg zijn mensen het er nog niet echt mee eens. Een actie waar het verband duidelijker is, is de actie die ze hebben uitgevoerd op Schiphol, daar hebben ze een keer met een hele menigte privévliegtuigen geblokkeerd.

Maatregelen die musea nemen
Wat kunnen musea doen om dit soort situaties in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen? Ten eerste werd er eerder nooit gecheckt op blikken voedsel of tubes met lijm, maar dat is de laatste tijd wel veranderd. In de meeste musea moet je nu je rugtas bij de ingang in een kluisje doen en mag je verder niet veel meenemen naar binnen. Verder is er hier en daar ook iets meer beveiliging. Ook worden er plexiglas schermen voor verschillende schilderijen geplaatst, dus zelfs als een activist erbij komt, kan die niet heel erg veel aanrichten. Deze schermen zijn ideaal, doordat het plexiglas op maat gemaakt is, is de ervaring voor de normale bezoeker niet veel anders.

Deel dit artikel via: