Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Hikvision

Nenova

Connect Security

Ajax Systems

VAIBS

Brivo

Top Security

Sequrix

Trigion

Eizo

SmartSD

VEB

CDVI

Bydemes

SMC Alarmcentrale

ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

NetworxConnect

HD Security

Nimo Drone Security

Akuvox

GFT

Regio Control Veldt

IDIS

Kiwa

Traka ASSA ABLOY

HID

Avigilon Alta

Paxton

Optex

Lobeco

VVNL

Gold-IP

Add Secure

Crown Security Services

Secusoft

Eagle Eye Networks

Hanwha Vision Europe

Advancis

Unii

JMB Groep

2N

Genetec

ADI

BHVcertificaat.online

EAL

VideoGuard

G4S

Uniview

CardAccess

RoSecure

ASIS

Masset Solutions

Seagate

SOBA

Paraat

Seris

Securitas

Explicate

Multiwacht

ARAS

VBN

PG Security Systems

DZ Technologies

Nimo Dog Security

OSEC

De Beveiligingsjurist

Alphatronics

SmartCell

i-Pro

CSL

Alarm Meldnet

20face

Centurion

Oribi ID Solutions

Bosch Security Systems

Milestone

Dero Security Products

NIBHV

‘Bezuinigingen CCV staan haaks op kabinetsbeleid’

23 november 2016
Redactie
08:55

Patrick van den Brink, directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), bood dinsdag Madeleine van Toorenburg van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie een petitie aan. Hierin roepen het CCV en meer dan vijftien publieke en private partijen het kabinet op om de voorgenomen bezuiniging op het CCV terug te draaien.

Volgens de ondertekenaars komt criminaliteitspreventie door de bezuiniging zwaar onder druk te staan. Opgebouwde publiek-private netwerken verbrokkelen en opgedane kennis verdwijnt. Dit heeft grote gevolgen voor de fysieke- en sociale veiligheid in Nederland en leidt tot extra druk op de strafrechtketen. “Deze bezuiniging staat haaks op het beleid van het kabinet om criminaliteit en overlast te voorkomen en is dan ook onbegrijpelijk”, aldus Van den Brink.

Preventieve- en repressieve aanpak
Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam half oktober met dalende criminaliteitscijfers. Daar mogen we trots op zijn, maar dat is geen reden om nu achterover te leunen en alleen op repressie in te zetten. Een goede aanpak van criminaliteit bestaat uit zowel een preventieve- als een repressieve aanpak. Die twee moeten complementair zijn aan elkaar. Met deze bezuiniging zaagt de minister één poot onder de stoel vandaan”, vervolgt Van den Brink.

Particulieren en ondernemers de dupe
De bezuiniging op het CCV treft zowel particulieren als ondernemers. Bijvoorbeeld bewoners omdat projecten als Buurtbemiddeling op de tocht komen te staan. En in winkelgebieden met het Keurmerk Veilig Ondernemen neemt het aantal vernielingen met 33 procent af en het aantal bedreigingen met 21 procent. Door op dit keurmerk te bezuinigen laat het kabinet ondernemers in de kou staan en verdwijnt er een unieke publiek-private samenwerking.

Onbegrijpelijk
“De Zweedse minister van Justitie bezocht vorig jaar het CCV om van onze unieke aanpak te leren. De Belgen zijn jaloers dat zij hun kennis niet hebben gebundeld in één centrum. Onbegrijpelijk dat de minister in zijn bezuinigingsdrift het kind met het badwater weggooit”, besluit Van den Brink.

Naast de ondertekenaars van de petitie hebben andere relaties ook actie ondernomen tegen de voorgenomen bezuinigingen op preventie, zoals VNO-NCW, MKB-Nederland en Verbond van Verzekeraars.

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

Seagate

SequriX

Suricat

Videoguard

Wordt een partner