‘Bezuinigingen gevangenissen leiden tot geweld’

Nederlandse gevangenisdirecteuren zijn bang dat de bezuinigingen in het gevangeniswezen tot geweldsexcessen zullen leiden. Zij vrezen voor de veiligheid van hun personeel, zo zei een aantal van hen vrijdag in het televisieprogramma Netwerk.

Het kabinet wil de komende kabinetsperiode bijna 240 miljoen euro bezuinigen op het gevangeniswezen, een vijfde van het totale budget. Een van de bezuinigingsmaatregelen is de invoer van meerpersoonscellen. Een ander gevolg is dat gedetineerden langer op hun cel moeten blijven.

“De kans dat dit tot escalaties zal leiden, acht een aantal gevangenisdirecteuren zeer groot”, zegt voormalig gevangenisdirecteur Peter Scheffelaar Klots. Hij stelt dat door de maatregelen spanningen ontstaan tussen gedetineerden en bewaarders en tussen bewaarders onderling.

Vorig jaar werden twee andere gevangenisdirecteuren door minister Piet Hein Donner van Justitie teruggefloten toen zij felle kritiek hadden geuit op het nieuwe beleid. Ook de vakbonden voor gevangenispersoneel vrezen voor de veiligheid van hun leden.

Deel dit artikel via: