Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Brivo

BHVcertificaat.online

Unii

Avigilon Alta

Regio Control Veldt

NetworxConnect

Eagle Eye Networks

Service Centrale Nederland

SmartSD

JMB Groep

CardAccess

Explicate

Seris

Top Security

VEB

Nimo Dog Security

ASIS

G4S

VVNL

Lobeco

2N

ADI

Securitas

Ajax Systems

PG Security Systems

Trigion

Paraat

Advancis

VBN

Traka ASSA ABLOY

Nenova

Akuvox

Masset Solutions

Optex

Connect Security

Hikvision

ARAS

Secusoft

Nimo Drone Security

Seagate

Centurion

Alphatronics

Uniview

VAIBS

NIBHV

VideoGuard

HID

Alarm Meldnet

GFT

i-Pro

20face

RoSecure

DZ Technologies

Bydemes

Bosch Security Systems

CDVI

Kiwa

Dero Security Products

Oribi ID Solutions

Milestone

HD Security

Crown Security Services

Gold-IP

Hanwha Vision Europe

SMC Alarmcentrale

Add Secure

SmartCell

Multiwacht

Sequrix

Eizo

EAL

SOBA

OSEC

De Beveiligingsjurist

IDIS

Paxton

ASSA ABLOY

CSL

Genetec

Bijna 13.000 keer geweld tegen politie in 2022

4 april 2023
Redactie
06:18

Politiemedewerkers kregen vorig jaar zo’n 13.000 keer te maken met agressie en geweld. Het aantal incidenten is de laatste jaren nagenoeg gelijk, maar het zijn er veel te veel, aldus de politie. Geweld tegen agenten en hulpverleners blijft onacceptabel.

Het totaal aantal geweldsincidenten in 2022 (12.895) is ongeveer gelijk aan dat in het jaar daarvoor (12.940). Op een aantal vlakken is een duidelijke verschuiving te zien. Het gaat met name om agressief gedrag bij het uitgaan (470 incidenten in 2021; 1579 in 2022), evenementen (79 in 2021; 147 in 2022) en voetbal (161 in 2021; 278 in 2022). Deze bewegingen zijn deels te verklaren door de coronamaatregelen. Tijdens de pandemie was er geen of beperkt bezoek aan stadions, horeca en uitgaansgelegenheden mogelijk.
De meeste incidenten speelden in 2022 rond ongeplande aanhoudingen (5082; dit kwam bijvoorbeeld in 2019 maar 2611 keer voor). Dit komt mogelijk door de toename van het aantal demonstraties.

Doxing
Relatief nieuw is doxing op internet. Dit is het vragen om privégegevens van politiemensen, met intimidatie als doel. “Totaal onacceptabel”, zegt Peije de Meij, portefeuillehouder Geweld Tegen Politie Ambtenaren (GTPA). “Doxing raakt niet alleen de collega maar ook het thuisfront en de politieorganisatie. De politie neemt preventieve maatregelen en ondersteunt de slachtoffers zo goed mogelijk.”
De Meij constateert dat het maatschappelijk ongenoegen toeneemt en dat er nog vaak geweld en agressie tegen politie en andere hulpverleners is. “Om het tij te keren moeten we als politie goed zichtbaar zijn en in contact blijven met iedereen in de samenleving. Personen die verdacht worden van verbaal of fysiek geweld tegen politiemedewerkers en andere publieke hulpverleners kunnen rekenen op een hogere strafeis van het Openbaar Ministerie. Die kan oplopen tot het dubbele van wat normaal wordt geëist.”

Jaarcijfers 2022
Het overzicht van de cijfers over geweld tegen politieambtenaren is hier te vinden. Daarin zijn de cijfers van de periode 2017 – 2022 opgenomen.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

SequriX

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner