Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Uniview

Connect Security

Centurion

SOBA

Ajax Systems

Alphatronics

Trigion

SMC Alarmcentrale

Distri Company

CSL

SmartCell

Brivo

Securitas

Nenova

VEB

Crown Security Services

Kidde Commercial

NIBHV

Sequrix

Bosch Security Systems

CDVI

Optex

Milestone

IDIS

Akuvox

Seagate

Oribi ID Solutions

2N

Unii

ASIS

Advancis

Secusoft

ASSA ABLOY

SmartSD

Dero Security Products

Genetec

HID

Bydemes

Traka ASSA ABLOY

Eizo

i-Pro

Hikvision

Alarm Meldnet

Regio Control Veldt

PG Security Systems

Lobeco

MOBOTIX

VBN

Network Optix

Intrasec

Aritech

BHVcertificaat.online

Top Security

OSEC

Avigilon Alta

Add Secure

ADI

Multiwacht

VideoGuard

Service Centrale Nederland

EAL

Kiwa

VVNL

Masset

VAIBS

Eagle Eye Networks

HD Security

Seris

Paxton

NetworxConnect

Gold-IP

Hanwha Vision Europe

G4S

ARAS

Paraat

Bijna 200.000 arbeidsongevallen in 2021, vooral in logistiek

18 januari 2023
Redactie
09:35

In 2021 had 2,8 procent van de werknemers in transport- en logistieke beroepen, zoals vrachtwagenchauffeurs en bedieners van mobiele machines, een arbeidsongeval met verzuim. Gemiddeld voor alle werknemers lag dit op 1,3 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2021 hadden 196 duizend werknemers (15 tot 75 jaar) een ongeval tijdens het werk, wat bij 100 duizend werknemers leidde tot één of meerdere dagen verzuim. Naast werknemers in transport- en logistieke beroepen, was het percentage werknemers met een arbeidsongeval met minstens een dag verzuim ook relatief hoog onder werknemers met een technisch (2,5 procent) of agrarisch beroep (2,2 procent). Bij de technische beroepen ging het onder andere om timmerlieden en productiemachinebedieners. Met 0,4 procent was het verzuim als gevolg van een ongeval op de werkvloer het laagst onder ICT’ers.
Psychische overbelasting

Het hogere ongevalspercentage onder werknemers in technische beroepen hangt onder meer samen met lawaai in de werkomgeving, en met het fysiek belastende werk. Werknemers in transportberoepen hebben niet alleen lichamelijk zwaar werk, ze werken ook relatief vaak in ploegendiensten en hebben minder te zeggen over de manier waarop ze werken.

Volgens 19 procent van de werknemers die in 2021 minstens een dag verzuimden als gevolg van een arbeidsongeval, was psychische overbelasting bij het meest recente ongeval de belangrijkste oorzaak. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om intimidatie of stress. Van alle werknemers met psychische overbelasting werkte de grootste groep in een zorg- of welzijnsberoep. Bij de meeste ongevallen op de werkplek was er echter een andere oorzaak. Zo noemden werknemers als oorzaak van een ongeval met verzuim ook relatief vaak uitglijden, struikelen of een andere val (15 procent), en fysieke overbelasting, zoals zwaar tillen of het maken van een verkeerde beweging (14 procent).

Minder arbeidsongevallen tijdens coronajaren
Voor de uitbraak van de coronapandemie lag het aandeel werknemers met een ongeval tijdens het werk tussen 3,0 en 3,4 procent. In het eerste coronajaar (2020) nam dit af tot 2,5 procent. Ondanks een lichte toename in 2021 (tot 2,6 procent), bleef het niveau van arbeidsongevallen nog onder dat van voor corona. Ook het percentage werknemers dat ten minste een dag verzuimde door een arbeidsongeval was in 2021 met 1,3 nog altijd lager dan voor 2020.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Videoguard

SequriX

Seagate

Artitech Kidde Commercial

Distri Company

Suricat

Wordt een partner