Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ARAS

BHVcertificaat.online

SmartSD

CDVI

VideoGuard

Hikvision

HID

Nimo Dog Security

i-Pro

20face

Alarm Meldnet

Paxton

SMC Alarmcentrale

VEB

Top Security

Brivo

2N

Securitas

Multiwacht

ASIS

GFT

SmartCell

NetworxConnect

Service Centrale Nederland

ASSA ABLOY

Seagate

Lobeco

Seris

Centurion

Oribi ID Solutions

Regio Control Veldt

De Beveiligingsjurist

Avigilon Alta

Traka ASSA ABLOY

Unii

Dero Security Products

Advancis

Connect Security

Eagle Eye Networks

Kiwa

IDIS

Secusoft

NIBHV

Explicate

JMB Groep

Add Secure

Bosch Security Systems

Masset Solutions

Milestone

VBN

Genetec

Crown Security Services

Hanwha Vision Europe

CSL

PG Security Systems

EAL

OSEC

Uniview

DZ Technologies

Eizo

Sequrix

ADI

Optex

HD Security

VAIBS

SOBA

Alphatronics

Gold-IP

Nenova

Trigion

Akuvox

Nimo Drone Security

G4S

RoSecure

Bydemes

VVNL

Ajax Systems

CardAccess

Paraat

Bijna 3 miljoen euro terug gehaald bij (winkel)dieven

14 oktober 2021
Redactie
05:23

De Stichting Directe Aansprakelijkstelling Aan Daders (DAAD) heeft het afgelopen jaar bijna 3 miljoen euro terug kunnen laten halen bij onder anderen winkeldieven en verzekeringsfraudeurs. Dat blijkt uit het jaarverslag van Stichting DAAD. Het geld ging naar de circa 16.000 ondernemers, die samen bijna 40.000 aansprakelijkstellingen buiten rechte bij daders hebben gedaan.

Het doel van DAAD is om winkeldieven en andere plegers van strafbare feiten direct aansprakelijk te laten stellen voor de schade die zij veroorzaken. De benadeelde ondernemers kunnen via DAAD een vast algemeen bedrag vorderen. Voor winkeldiefstal is dat bijvoorbeeld 181 euro. DAAD werkt voor de uitvoering samen met serviceorganisatie SODA, die de benadeelde bedrijven bijstaat bij de aansprakelijkstelling. MKB-Nederland en VNO-NCW zitten in de raad van toezicht van DAAD, net als de politie en het Verbond van Verzekeraars.

Preventieve werking
Een groot voordeel van de directe aansprakelijkstelling aan daders is dat ondernemers tijd en moeite besparen en eenvoudiger hun recht kunnen halen. Gemiddeld genomen is een ondernemer bij winkeldiefstal 2 uur en 15 minuten druk met de afhandeling, waaronder het inschakelen van de politie. Vaak komt het niet eens tot een rechtszaak en krijgen ze hun schade niet vergoed. Daarnaast gaat er van deze aanpak een preventieve en afschrikkende werking uit. Daders voelen het direct in hun portemonnee.

Ook internetoplichting
Op dit moment gaat de directe aansprakelijkheid op voor winkeldiefstal, tanken zonder betalen, verzekeringsfraude, overlast in het openbaar vervoer en opkoping van geheelde producten. Het plan is om die dienstverlening in de toekomst verder uit te breiden naar onder meer wangedrag in de horeca en internetoplichters op Marktplaats.
Om voor aansprakelijkstelling in aanmerking te komen, moeten ondernemers bij uitvoeringsorganisatie SODA zijn aangesloten. Deelname is gratis. In de uiteindelijke vordering zijn de verhaalkosten door SODA inbegrepen. Bij winkeldiefstal is dat 31 van de 181 euro.

Bron: MKB Nederland.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner