Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Bydemes

Kiwa

Paxton

Secusoft

EAL

i-Pro

Lobeco

ARAS

Advancis

Optex

Regio Control Veldt

G4S

NetworxConnect

Bosch Security Systems

OSEC

Top Security

Unii

Multiwacht

Eizo

Eagle Eye Networks

VAIBS

Service Centrale Nederland

Brivo

Genetec

Crown Security Services

Nimo Dog Security

Nenova

RoSecure

Uniview

ADI

SmartSD

2N

VEB

Milestone

Alarm Meldnet

JMB Groep

Gold-IP

SOBA

IDIS

De Beveiligingsjurist

SMC Alarmcentrale

Hanwha Vision Europe

Dero Security Products

Paraat

Securitas

Centurion

Avigilon Alta

PG Security Systems

DZ Technologies

NIBHV

Masset Solutions

SmartCell

Explicate

GFT

Alphatronics

Sequrix

BHVcertificaat.online

Traka ASSA ABLOY

CardAccess

Nimo Drone Security

CSL

Seagate

HD Security

20face

VideoGuard

ASIS

CDVI

Network Optix

VBN

Ajax Systems

Add Secure

Seris

Oribi ID Solutions

Trigion

HID

VVNL

Akuvox

Hikvision

ASSA ABLOY

Connect Security

Bijna 4 jaar cel voor hoofdverdachte explosies

9 juli 2024
Redactie
10:02

De rechtbank Noord-Holland veroordeelde vier verdachten voor hun betrokkenheid bij bedreigingen, explosies en brandstichtingen in Koog aan de Zaan in 2021. Deze incidenten vonden plaats bij het huis van de ouders van een getuige in een strafzaak, met als doel zijn verklaringen te beïnvloeden. De hoofdverdachte kreeg een celstraf van 46 maanden, een medeverdachte 30 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk, een derde verdachte 44 dagen celstraf en 80 uur taakstraf, en de vierde verdachte 43 dagen celstraf. Een vijfde verdachte werd vrijgesproken.

In 2021 probeerden de verdachten in wisselende samenstellingen de verklaring van een getuige in een lopende strafzaak tegen de hoofdverdachte te beïnvloeden. In januari brachten zij twee keer een dreigend bezoek aan de woning van de ouders van de getuige, waarbij zij eisten dat hij zijn verklaring zou wijzigen. Later in januari legden zij een envelop met een telefoon bij het huis van de ouders, waarmee de getuige binnen 24 uur moest bellen. In juni ontplofte een vuurwerkbom bij het huis, waarbij de voordeur in brand vloog. In augustus lieten ze opnieuw zwaar vuurwerk ontploffen achter het huis en staken een paar weken later een auto voor het huis in brand. De hoofdverdachte wordt ook verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

Oordeel van de rechtbank
De rechtbank stelde vast dat de hoofdverdachte gedurende ruim zeven maanden deelnam aan een criminele organisatie met als doel het plegen van gewelddadige delicten om de getuigenverklaring te beïnvloeden. Hij wilde dat de getuige zijn eerdere verklaring zou wijzigen bij de behandeling van de zaak in het gerechtshof. De incidenten hadden een enorme impact op de slachtoffers en buurtbewoners, waardoor de slachtoffers zich genoodzaakt voelden hun woning te verlaten en elders onder te duiken.
De rechtbank benadrukte dat getuigen in vrijheid en onbelemmerd verklaringen moeten kunnen afleggen voor een goede rechtspleging. Beperkingen van deze vrijheid ondermijnen de rechtsorde. De vasthoudende wijze waarop de verdachte de verklaringsvrijheid probeerde te beïnvloeden, werd als zeer ernstig beoordeeld. Ondanks een stopgesprek met de politie in januari 2021, ging de verdachte door met zijn pogingen. De rechtbank rekende het de verdachte aan dat hij geen verantwoordelijkheid nam voor zijn daden en veroordeelde hem tot 46 maanden celstraf.
Een medeverdachte die een vuurwerkbom bij de voordeur plaatste en een cobra naar de woning gooide, kreeg 30 maanden celstraf, waarvan 10 voorwaardelijk. Twee andere verdachten hadden een minder groot aandeel in de feiten en kregen lichtere straffen.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Seagate

SequriX

Videoguard

Suricat

Wordt een partner