Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Optex

CardAccess

Genetec

Add Secure

ARAS

Seris

BHVcertificaat.online

Uniview

SOBA

Brivo

Hikvision

Top Security

G4S

SmartCell

Multiwacht

Advancis

MOBOTIX

Gold-IP

Alphatronics

CSL

DZ Technologies

Eizo

NIBHV

Lobeco

VAIBS

Masset Solutions

Paraat

Traka ASSA ABLOY

Milestone

SMC Alarmcentrale

VVNL

Connect Security

Eagle Eye Networks

ASIS

Regio Control Veldt

Secusoft

Aritech

EAL

Kiwa

Bosch Security Systems

i-Pro

Intrasec

SmartSD

Bydemes

HID

Oribi ID Solutions

Centurion

Dero Security Products

Paxton

Unii

PG Security Systems

Sequrix

Network Optix

Avigilon Alta

ADI

2N

CDVI

Securitas

Alarm Meldnet

VEB

OSEC

Trigion

Hanwha Vision Europe

VBN

Service Centrale Nederland

VideoGuard

NetworxConnect

Crown Security Services

Distri Company

Seagate

ASSA ABLOY

Nenova

IDIS

Ajax Systems

Akuvox

HD Security

Bijna negen van de tien achterdeursloten gewoon slecht

1 november 2017
Redactie
06:48

Nederlandse achterdeuren zijn voor het overgrote deel (88,1%) slecht beveiligd, zo blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken. Met ‘slecht’ bedoelen experts, dat een inbreker moeiteloos binnen 3 minuten een slot kan openbreken.

Een kwart (25,3%) van de achterdeuren heeft zelfs zulk zwak aluminium beslag, vaak herkenbaar aan schroefjes aan de buitenkant, dat een inbreker met een schroevendraaier en tang binnen de minuut binnen staat. Respondenten die in de afgelopen 5 jaar een inbraak(poging) meemaakten, hebben hun achterdeur vaker op een goede manier beveiligd (16,6%) dan personen die geen inbraak(poging) ervoeren (10,4%).

Onwetendheid
“Dat zo’n groot deel aangeeft hun achterdeur gewoon slecht beveiligd te hebben, ligt aan onwetendheid. Mensen draaien de achterdeur vaak netjes op het nachtslot als ze slapen of niet thuis zijn, maar ze hebben er geen idee van, dat het voor een inbreker dan toch een fluitje van een cent is om binnen te komen”, aldus Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken.
In het onderzoek is daarom ook gevraagd of men van plan is om direct of op de korte termijn een beter slot te (laten) plaatsen, als het hen duidelijk zou zijn dat zij zo’n slecht slot hebben. Maar liefst 87% geeft aan dat te gaan doen.

Blijvend aandacht
Ondanks de dalende inbraakcijfers (vorig jaar 55.000) is het volgens Staal nog steeds nodig om blijvend aandacht te besteden aan inbraakpreventie. “Gelukkig zien meer en meer mensen in dat het verstandig is om af en toe een onderdeel van je huis op inbraakgevoeligheid te controleren. Begin dan in ieder geval met je achterdeur, want daar wordt het meest ingebroken.”
Daar kun je uiteraard een expert bij halen, maar met de InbraakPreventieCheck op de website van de stichting (www.inbraakmislukt.nl) kun je zelf ook op eenvoudige wijze zowel je voor- en achterdeur als je ramen checken. Als je aan de hand van de foto’s ziet dat je zelf een slecht slot hebt, helpt de check je op weg hoe je de veiligheid kunt verbeteren. Heb je twee linkerhanden? Er zijn voldoende bedrijven die kunnen helpen met monteren. Ook hier biedt de website uitkomst; klik op de postcodecheck en zie meteen welk bedrijf bij jou in de buurt kan helpen met de montage. Ben je zelf handig, dan vind je via de postcodecheck de dichtstbijzijnde doe-het-zelf-zaken om je goed te adviseren.

Cilindertrekken
Inbrekers hebben het bij een kwart van de achterdeuren echt gemakkelijk, meer dan een minuutje en een tang en schroevendraaier hebben ze niet nodig. Ook bij zwaarder, stalen veiligheidsbeslag hebben ze maar een paar minuten nodig. Daar hanteren ze namelijk een andere methode: het zogenaamde cilindertrekken, die op ruim de helft van de achterdeursloten (55,1%) toegepast kan worden. Zelfs zeer stevig, stalen beslag, dat vanuit de binnenzijde is vastgeschroefd, blijkt hier niet tegen bestand. De methode is een paar jaar geleden door professionele inbrekers geïntroduceerd en wordt steeds vaker toegepast, tegenwoordig zelfs door de gelegenheidsinbreker. Bij deze methode schroeft hij een stalen schroef in de cilinder (waar je je sleutel insteekt) en plaatst er een cilindertrekker op. Hierna wordt zo veel kracht op de cilinder uitgeoefend, dat hij op het zwakste stukje, in het midden, afbreekt.

Anti-cilindertrekbeslag
In reactie op deze inbraakmethode heeft de industrie zogenaamd anti-cilindertrekbeslag op de markt gebracht. Dit is voorzien van een stalen plaatje met een gleuf over de cilinder. Slechts 12% van de achterdeuren is momenteel met dit beslag uitgerust. Velen hoeven het voor de prijs van het beslag niet te laten, het is al voor ongeveer 50-60 euro te koop.

Over de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken
De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken is een publiek private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie. Om zo bij te dragen aan de doelstelling van het ministerie van Veiligheid en Justitie het aantal inbra¬ken en inbraakpogingen substantieel te verlagen. Werd in 2012 nog 91.000 keer ingebroken of een poging daartoe gedaan in 2016 was dit gedaald naar 55.000. De stichting voert tweemaal per jaar campagne, in mei en november. Partners in de stichting zijn de bedrijven Assa Abloy, Nauta Veilig en SecuProducts in nauwe samenwerking met het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Verbond van Verzekeraars.
Kijk voor meer informatie over o.a. inbraakmethoden en inbraakpreventie op www.inbraakmislukt.nl.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

SequriX

Videoguard

Seagate

Aritech

Suricat

Distri Company

Wordt een partner