Bijna alle computers en smartphones kwetsbaar

Onderzoekers hebben volgens RTL Nieuws twee grote fouten ontdekt in processoren die sinds 1995 in bijna alle computers en smartphones worden gebruikt. Deze geven hackers de mogelijkheid om het geheugen van de computer uit te lezen en gevoelige data als wachtwoorden, e-mails, foto’s en documenten in te zien.

Het gaat om twee fouten, die Meltdown en Spectre worden genoemd. Deze komen voor in computers en laptops, maar ook in smartphones, tablets en slimme apparaten. De fouten zijn ontdekt door Google en een universiteit in Oostenrijk.
Vooral Spectre is een probleem, omdat deze fout in het ontwerp van de processor zit. Consumenten blijven dus kwetsbaar, totdat zij een computer met een nieuwe generatie processoren kopen. Meltdown is met een Window-update te verhelpen. Ook Android is met een update te beveiligen. Volgens RTL Nieuws worden computers door deze update wel trager. Soms tot wel 30 procent.

Volledige controle
Hackers kunnen niet zomaar inbreken in een computer. Vaak dient de gebruiker eerst een programma te starten. Dat zit dan verborgen in een bijlage bij een phishing-e-mail. Eenmaal actief kunnen de programma’s binnendringen tot de kernel van de computer, waardoor de hackers volledige controle krijgen. Meltdown is ontworpen voor Intel-processoren, maar Spectre treft bijna alle soorten processoren, ook die van AMD en ARM. Het is niet duidelijk of er al slachtoffers zijn gevallen. Er wordt intussen hard aan updates gewerkt, maar het is niet duidelijk of dat voldoende veiligheid gaat bieden. Lang niet iedereen denkt er bovendien aan om updates te installeren.

Deel dit artikel via: