Biometrie biedt enorme mogelijkheden in zorgsector
Een menselijke fout kan in de zorgsector desastreuze gevolgen hebben. Om de kans hierop te verkleinen zou biometrie goede diensten kunnen bewijzen, zegt de Britse fabrikant ievo, die met hoogwaardige vingerafdrukscanners het topsegment van de markt bedient.
Biometrische identificatie biedt al enorm veel mogelijkheden om fysieke beveiliging in elk gebouw of elke afdeling te realiseren, maar de biometrische technologie is ook in opkomst als cruciaal hulpmiddel voor de processen in de gezondheidszorgsector. De technologie kan helpen de beveiliging van faciliteiten, medewerkers en patiënten te verbeteren, processen te stroomlijnen en mogelijke administratieve fouten te verminderen. Het is een van de vele industrieën die op allerlei manieren baat kan hebben bij gebruik van biometrie. In hoeverre wordt biometrie al ingezet in de zorg en wat zijn verdere mogelijkheden?
Patiëntenveiligheid
Beveiligde identificatie met behulp van vingerafdrukken verhoogt de veiligheid van de patiënt op een aantal manieren aanzienlijk. Natuurlijk wordt de fysieke beveiliging al verbeterd door de installatie van biometrische technologie. In bepaalde gebieden is zo bijvoorbeeld de toegang te beperken tot alleen geautoriseerde zorgverleners. Op die manier kunnen patiënten, werknemers en bezoekers meer gemoedsrust ervaren vanwege het kleinere risico op inbreuken op de beveiliging. Ook het zorgpersoneel dat werkzaam is in de gebouwen met een hoog risico wordt op deze wijze gerustgesteld door de verhoogde veiligheid van biometrische technologie.
Gemak
Biometrie brengt ook gemak met zich mee. Medewerkers zijn niet langer afhankelijk van sleutels of sleutelkaarten. Ook hoeven zij geen wachtwoorden te onthouden. De kwetsbaarheden als gevolg van menselijke fouten zijn daarmee al bijna geëlimineerd.
Biometrie in zorgmanagement kan mogelijk worden gebruikt om de zichtbaarheid van bepaalde patiëntendossiers en gevoelige documenten te beheersen. In die zin kan biometrische technologie niet alleen helpen met het gemak, maar ook de vertrouwelijkheid van de patiënt beschermen.
Fraude
Op dezelfde manier kunnen bepaalde ziekenhuismiddelen, -gebieden, -apparaten en medicijnen worden afgeschermd, zodat ze alleen nog te bereiken zijn door mensen met de juiste biometrische machtigingen. Het is van cruciaal belang dat ook wordt bijgehouden welke persoon waartoe en wanneer toegang heeft gehad, mocht er enig bewijs van een misstand blijken.
Biometrie in de zorg kan zelfs het risico van fraude aanzienlijk verminderen. Biometrische authenticatie – zoals met vingerafdruklezers – kan het onmogelijk maken dat individuen zich voordoen als andere patiënten om aan hun medicatie of behandelingen te komen. Het is bijna onmogelijk om de vingerafdruk te repliceren die is opgeslagen in een biometrische database, zodat alleen de juiste mensen de juiste gezondheidszorg ontvangen.
Behandelingen verbeteren
Biometrie in de zorg kan ook de levering van behandelingen aanzienlijk verbeteren. Als er een communicatiefout is tussen de zorgverlener en de patiënt – met name bij pogingen om de medische geschiedenis van het verleden te delen – kan een eenvoudige biometrische scan voor de juiste dossiers zorgen. Daarom heeft de hulpverlener onmiddellijk inzicht in de medische geschiedenis van de patiënt en kan hij een betere oplossing en service bieden. De actuele en accurate medische geschiedenis van een patiënt is essentieel voor het bieden van de juiste behandeling en zorg. Daarom is het cruciaal dat zorgverleners toegang hebben tot alle bestanden en informatie. Biometrie kan daarbij in belangrijke mate ondersteuning bieden.
Bloedbank
Het is mogelijk dat huisartsen en andere gezondheidswerkers met biometrie de patiënten kunnen identificeren, door het gebruik van vingerafdrukidentificatie. Dit gebeurt snel en zonder klinische fouten. Dit staat nu nog in de kinderschoenen, maar er wordt volop gekeken naar de mogelijkheden. Biometrie is dus breed inzetbaar in de zorg. Ook bij de bloedbank. Daar wordt nu nog vaak gebruik gemaakt van bloeddonorkaarten, maar die bieden weinig zekerheid over de identiteit van de aanbieder. Met biometrie is die zekerheid er wel, wat de kans minimaliseert dat verkeerd bloed wordt aangeboden. Het is aan te bevelen om deze mogelijkheid in de regelgeving op te nemen.
Ievo heeft de nodige ervaring met biometrie in de zorg en is graag bereid deze te delen met anderen. Dit kan rechtstreeks of via Benelux-distributeur SmartSD.