Bluswerk brandweer niet afhankelijk van waterleiding

De brandweer herkent zich niet in de kritiek dat grote branden niet of nauwelijks te blussen zijn, omdat het waterleidingswerk vaak nog geen 10 procent levert van het bluswater dat nodig is.

brandHet Financieel Dagblad publiceerde een artikel over de bluscapaciteit van de brandweer. Deze zou volgens brandexpert Ynso Suurenbroek ontoereikend zijn.
”Onzin en veel te kort door de bocht”, aldus Brandweer Nederland. “Zonder te kijken naar scenario’s, de daaraan gekoppelde bluswaterbehoefte en de tijdsduur waarbinnen die bluswaterbehoefte beschikbaar moet zijn, kan niet gesproken worden van ‘een landelijk tekort aan bluswatercapaciteit”.
De Nederlandse brandweer beschikt over een lagedrukblussysteem waarbij grote hoeveelheden water nodig zijn. Dat het drinkwaterleidingnet onvoldoende levert, hoeft volgens Brandweer Nederland geen probleem te zijn. ”Als het nodig is kan de brandweer ook nog water onttrekken aan sloten, vijvers en kanalen, die vrijwel onbeperkt grote hoeveelheden water kunnen leveren”, aldus de Nederlandse brandweer.

Deel dit artikel via: