Boa’s mogen binnenkort jongeren naar Halt doorverwijzen

Het nieuwe Besluit aanwijzing Halt-feiten geeft aan waarvoor jongeren in aanmerking kunnen komen voor een Halt-afdoening. De lijst met delicten die geschikt zijn voor een Halt-afdoening is uitgebreid, maar er zijn ook enkele vervallen. Het Openbaar Ministerie (OM) streeft naar een algemene aanwijzing voor buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) om jeugdigen naar Halt te mogen verwijzen.
Verwacht wordt dat dit na de zomer wordt georganiseerd, mede vanwege de noodzaak om reprimandes vast te leggen en recidive te controleren. Het OM, de politie, Halt en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) willen dit voor de boa’s goed geregeld krijgen. Totdat de algemene aanwijzing is vastgelegd, zal er naast de generieke feiten nog gewerkt worden met een projectmatige aanpak, die moet worden ingediend en goedgekeurd door het lokale (jeugd)parket.
Onduidelijkheid over artikel 461 Sr
Er is onduidelijkheid ontstaan over artikel 461 van het Wetboek van Strafrecht (verboden toegang). Dit artikel is niet opgenomen in het nieuwe Haltbesluit, waardoor doorverwijzing naar Halt hiervoor niet meer mogelijk is. Het OM heeft het volgende standpunt ingenomen over lopende en toekomstige projectmatige aanvragen voor Haltverwijzingen door boa’s.
Het uitgangspunt is nu het nieuwe Haltbesluit. Dit betekent dat nieuwe projectaanvragen van boa-werkgevers goed moeten worden gecontroleerd op strafbare feiten die overeenkomen met het nieuwe Haltbesluit. Artikel 461 Sr (verboden toegang) is bijvoorbeeld niet meer Haltwaardig. Voor lopende projecten zal het OM nagaan of de in de aanwijzingen genoemde wetsartikelen ook in het nieuwe Haltbesluit zijn opgenomen. Indien aanpassingen nodig zijn, verstrekt het OM nieuwe aanwijzingen.