Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Alarm Meldnet

SMC Alarmcentrale

VVNL

Optex

CDVI

Add Secure

Connect Security

SmartCell

NIBHV

Bosch Security Systems

Secusoft

Multiwacht

Uniview

Dero Security Products

ASSA ABLOY

Sequrix

Securitas

Lobeco

Hanwha Vision Europe

CSL

PG Security Systems

NetworxConnect

VAIBS

JMB Groep

Advancis

Alphatronics

2N

Paxton

ARAS

DZ Technologies

Crown Security Services

VideoGuard

20face

Ajax Systems

ASIS

Centurion

ADI

OSEC

Eizo

G4S

Nimo Dog Security

SmartSD

i-Pro

RoSecure

Avigilon Alta

Bydemes

Service Centrale Nederland

Nimo Drone Security

Gold-IP

Seris

Hikvision

Nenova

Seagate

Top Security

Oribi ID Solutions

Genetec

Paraat

GFT

Milestone

EAL

CardAccess

HD Security

Akuvox

De Beveiligingsjurist

Traka ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

Kiwa

Masset Solutions

VBN

Explicate

SOBA

Trigion

IDIS

Brivo

VEB

Eagle Eye Networks

HID

Unii

Regio Control Veldt

Boa’s nemen lichte verkeerstaken van politie over

1 september 2023
Redactie
08:31

Om de capaciteitsproblemen bij de politie te verminderen, mogen gemeenten binnenkort boa’s inzetten om te handhaven op lichte verkeersovertredingen zoals fietsers die door rood rijden. Dat is besloten na een aantal succesvolle pilots in verschillende steden.

Sinds de boa’s toezicht houden op het gedrag van fietsers, zijn er vier keer zoveel boetes uitgedeeld als in de periode dat de politie dit nog deed. De politie kan gewoon geen prioriteit geven aan fietsers met een telefoon in de hand of voetgangers die door rood oversteken. Begonnen werd met een pilot in Utrecht, die gevolgd werd door pilots in Breda, Harderwijk, Schouwen-Duiveland, Venlo en Zaanstad. Het bleek dat de boa’s voldoende gezag hadden om boetes te kunnen uitschrijven en dat zij niet vaker dan de politie in het ongelijk werden gesteld tijdens beroepsprocedures. Wel wordt er door burgers vaker beroep aangetekend, dan wanneer een boete door een agent wordt gegeven.

Evaluatie
De bij de pilots  betrokken boa’s gaven aan dat de nieuwe taak niet ten koste gaat van het gebruikelijke werk. Ook vinden zij niet dat zij onvoldoende zijn opgeleid. De politie had daar aanvankelijk twijfels over. Uit het evaluatierapport, dat is opgesteld door Significant Public en Hiemstra & De Vries, is nog niet af te leiden hoe het zit met de kwaliteit van de handhaving. De onderzoekers pleiten wel voor een betere samenwerking tussen politie, gemeente en het OM, omdat de nieuwe bevoegdheid zorgt voor een overlappende taakomschrijving. De boa’s hebben meer duidelijkheid nodig over de instructies, bevoegdheden en operationele kaders. Het is nog wel aan de Kamer om de door boa’s te handhaven overtredingen op te nemen in de Regeling domeinlijsten buitengewoon opsporingsambtenaar.

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner