BOA’s ook in intergemeentelijke pool in te zetten
Naast samenwerking tussen gemeenten in een gemeenschappelijke regeling kan er ook gekozen worden voor een light variant. Bijvoorbeeld als gemeenten uitwisseling van BOA’s mogelijk willen maken. Een alternatieve samenwerkingsvorm kan via een samenwerkingsovereenkomst en een BOA-convenant geregeld worden.
Ondanks bestuurlijke gevoeligheid kan samenwerking binnen een intergemeentelijke BOA-pool een absolute meerwaarde leveren in het gemeentelijke werkveld van BOA handhaving. Hierbij kunnen de gemeentelijke BOA’s van een (centrum) gemeente andere gemeenten binnen de pool ondersteunen bij toezicht en handhavingstaken.
Piekmomenten
Met intergemeentelijke uitwisseling van toezichthouders/ BOA’s kunnen piekmomenten (bijvoorbeeld bij evenementen) beter opgevangen worden, ook zal het een substantiële bijdrage kunnen leveren in het onderling uitwisselen van kennis en ervaring. Een voordeel is dat gezamenlijk optreden kwetsbaarheid vermindert. Een nadeel kan zijn dat deze oplossing wellicht iets duurder is dan privaat inhuren. Tijdige vaststelling van voldoende toezicht budget is daarom essentieel.
Dag van de BOA
Deze en meer onderwerpen zullen 14 november aanbod komen tijdens de workshops op de 10e editie van de Dag van de BOA. Hein Maas, adviseur stadstoezicht a.i., gemeente ’s-Hertogenbosch verzorgt een workshop over samenwerkingen binnen een intergemeentelijke BOA-pool. Hij zal tijdens de workshop twee modellen vergelijken waar hij bij de totstandkoming als kwartiermaker een actieve rol heeft gespeeld. Eén daarvan is in de regio Baronie (Breda). Dit betreft het toezicht op de Drank en Horecawet en is geregeld door toezichthouders/BOA’s afkomstig van vijf gemeenten. De ander is in de regio ‘s-Hertogenbosch/Meierij. Dit betreft een brede BOA-pool (waaronder toezicht op de DHW). Alle toezichthouders/BOA’s zijn afkomstig van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Gewerkt wordt daar met een gedeeltelijke ‘flexibele schil.’