Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SmartCell

HD Security

VBN

Sequrix

NetworxConnect

EAL

JMB Groep

GFT

ASSA ABLOY

VideoGuard

Alarm Meldnet

2N

VVNL

SMC Alarmcentrale

SOBA

CardAccess

Top Security

Service Centrale Nederland

Bosch Security Systems

Explicate

SmartSD

Securitas

Masset Solutions

Oribi ID Solutions

Kiwa

Bydemes

IDIS

i-Pro

VEB

Unii

Eizo

Nimo Dog Security

Advancis

BHVcertificaat.online

Optex

Nenova

HID

Milestone

PG Security Systems

OSEC

Seagate

Multiwacht

Brivo

Avigilon Alta

ADI

Eagle Eye Networks

Nimo Drone Security

Connect Security

Traka ASSA ABLOY

RoSecure

Gold-IP

Alphatronics

NIBHV

CDVI

De Beveiligingsjurist

Lobeco

Hanwha Vision Europe

ASIS

Secusoft

Centurion

Seris

Akuvox

20face

Trigion

Add Secure

CSL

Ajax Systems

Uniview

VAIBS

ARAS

Hikvision

DZ Technologies

Regio Control Veldt

Genetec

G4S

Dero Security Products

Crown Security Services

Paxton

Paraat

Boa’s willen handhaven, maar met mondkapjes én pepperspray

24 maart 2020
Redactie
07:11

Maandagavond kregen burgemeesters van minister Grapperhaus meer bevoegdheden om te handhaven op gedrag dat de kans op besmetting met corona verhoogt. Boa’s zullen waarschijnlijk met de uitvoering worden belast. Vanwege de verwachte agressie, willen deze hiervoor een betere uitrusting hebben.

De burgemeesters zijn aan de ene kant blij met de ‘nieuwe instrumenten’ voor handhaving, maar verwachten aan de andere kant nieuwe problemen. Met de bevoegdheden nemen uiteindelijk ook de verantwoordelijkheden toe. Met andere woorden: de burgemeester zal ervoor moeten gaan zorgen dat mensen geen bijeenkomsten organiseren en 1,5 meter onderlinge afstand bewaren. Dat zal mogelijk niet altijd zonder slag of stoot gaan, daarom wordt opnieuw gepleit voor extra verdedigingsmiddelen voor de buitengewoon opsporingsambtenaren. Zeker als deze boetes moeten gaan uitdelen, die kunnen oplopen tot 4000 euro.

Optreden
Met de nieuwe noodverordening mogen burgemeesters overgaan tot sluiting van locaties en gebieden, wanneer de regels voor preventie van coronabesmetting worden overtreden. Ook dienen zij op te treden als mensen evenementen of bijeenkomsten organiseren. Dat is namelijk tot 1 juni verboden. Burgemeester Bruls van Nijmegen zegt als voorzitter van het Veiligheidsberaad blij te zijn met de maatregelen. “Het kabinet heeft goed geluisterd naar de wensen van de veiligheidsregio’s.” Hij verwacht ook dat de maatregelen het draagvlak bij burgers vergroten, omdat minder mensen het verkeerde ‘voorbeeld’ zullen geven. Tot nu toe konden boa’s en agenten hooguit waarschuwingen uitdelen, maar sinds maandagavond kunnen overtreders ook bestuurlijk en zelfs strafrechtelijk worden vervolgd. De uitvoerders, de boa’s, zijn iets minder enthousiast dan hun hoogste baas. Zij vroegen minister Grapperhaus opnieuw om extra verdedigingsmiddelen: mondkapjes tegen besmetting en pepperspray tegen agressie.

Pepperspray en mondkapjes
“Waar het nog ongelofelijk knelt is het gebrek aan beschermingsmiddelen zoals handschoenen en mondkapjes. Vanuit diverse gemeenten krijgen we daar vragen over van leden”, zegt vakbondsadviseur Wout Jongman. Hij begrijpt en respecteert dat alles nu naar de zorg gaat, maar wil ook besmetting onder boa’s voorkomen. Richard Gerrits van vakbond BOA-ACP verwacht dat de boa’s de komende tijd niet de leukste gesprekken gaan krijgen op straat. “We zijn met de minister al een tijdje in gesprek.” Tot nu toe was vooral de politie tegen geweldsmiddelen voor boa’s. “Maar die kan het niet alleen, als het op handhaven aankomt. En al helemaal niet als het op een lockdown aankomt. Dan hebben we elkaar hard nodig.”

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner