Boa’s willen handhaven, maar met mondkapjes én pepperspray
Maandagavond kregen burgemeesters van minister Grapperhaus meer bevoegdheden om te handhaven op gedrag dat de kans op besmetting met corona verhoogt. Boa’s zullen waarschijnlijk met de uitvoering worden belast. Vanwege de verwachte agressie, willen deze hiervoor een betere uitrusting hebben.
De burgemeesters zijn aan de ene kant blij met de ‘nieuwe instrumenten’ voor handhaving, maar verwachten aan de andere kant nieuwe problemen. Met de bevoegdheden nemen uiteindelijk ook de verantwoordelijkheden toe. Met andere woorden: de burgemeester zal ervoor moeten gaan zorgen dat mensen geen bijeenkomsten organiseren en 1,5 meter onderlinge afstand bewaren. Dat zal mogelijk niet altijd zonder slag of stoot gaan, daarom wordt opnieuw gepleit voor extra verdedigingsmiddelen voor de buitengewoon opsporingsambtenaren. Zeker als deze boetes moeten gaan uitdelen, die kunnen oplopen tot 4000 euro.
Optreden
Met de nieuwe noodverordening mogen burgemeesters overgaan tot sluiting van locaties en gebieden, wanneer de regels voor preventie van coronabesmetting worden overtreden. Ook dienen zij op te treden als mensen evenementen of bijeenkomsten organiseren. Dat is namelijk tot 1 juni verboden. Burgemeester Bruls van Nijmegen zegt als voorzitter van het Veiligheidsberaad blij te zijn met de maatregelen. “Het kabinet heeft goed geluisterd naar de wensen van de veiligheidsregio’s.” Hij verwacht ook dat de maatregelen het draagvlak bij burgers vergroten, omdat minder mensen het verkeerde ‘voorbeeld’ zullen geven. Tot nu toe konden boa’s en agenten hooguit waarschuwingen uitdelen, maar sinds maandagavond kunnen overtreders ook bestuurlijk en zelfs strafrechtelijk worden vervolgd. De uitvoerders, de boa’s, zijn iets minder enthousiast dan hun hoogste baas. Zij vroegen minister Grapperhaus opnieuw om extra verdedigingsmiddelen: mondkapjes tegen besmetting en pepperspray tegen agressie.
Pepperspray en mondkapjes
“Waar het nog ongelofelijk knelt is het gebrek aan beschermingsmiddelen zoals handschoenen en mondkapjes. Vanuit diverse gemeenten krijgen we daar vragen over van leden”, zegt vakbondsadviseur Wout Jongman. Hij begrijpt en respecteert dat alles nu naar de zorg gaat, maar wil ook besmetting onder boa’s voorkomen. Richard Gerrits van vakbond BOA-ACP verwacht dat de boa’s de komende tijd niet de leukste gesprekken gaan krijgen op straat. We zijn met de minister al een tijdje in gesprek.” Tot nu toe was vooral de politie tegen geweldsmiddelen voor boa’s. Maar die kan het niet alleen, als het op handhaven aankomt. En al helemaal niet als het op een lockdown aankomt. Dan hebben we elkaar hard nodig.”