Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Top Security

Bosch Security Systems

ARAS

VideoGuard

Nimo Drone Security

CSL

De Beveiligingsjurist

Traka ASSA ABLOY

Sequrix

Dero Security Products

Explicate

Masset Solutions

Genetec

Eizo

Seagate

VAIBS

HID

CDVI

Hanwha Vision Europe

ASSA ABLOY

OSEC

Regio Control Veldt

SmartCell

Avigilon Alta

Nimo Dog Security

2N

Service Centrale Nederland

Add Secure

Oribi ID Solutions

Alarm Meldnet

VEB

Securitas

Nenova

Akuvox

Unii

NIBHV

DZ Technologies

20face

Paxton

Multiwacht

ASIS

ADI

Paraat

Trigion

SMC Alarmcentrale

G4S

VVNL

Lobeco

RoSecure

Ajax Systems

PG Security Systems

Milestone

Bydemes

NetworxConnect

Alphatronics

Optex

Kiwa

IDIS

Crown Security Services

i-Pro

Secusoft

GFT

CardAccess

Hikvision

JMB Groep

Connect Security

BHVcertificaat.online

Uniview

VBN

Brivo

Centurion

Advancis

Seris

Eagle Eye Networks

Gold-IP

SmartSD

SOBA

EAL

HD Security

Bodycams voor Utrechtse maaltijdbezorgers

16 november 2021
Redactie
15:34

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), maaltijdbezorger Domino’s en de gemeente Utrecht werken samen om de veiligheid van maaltijdbezorgers te vergroten. Na een speciale veiligheidstraining dragen maaltijdbezorgers sinds maandag 15 november bodycams.

Uit eerdere pilots in onder andere Rotterdam en Nijmegen bleek dat bodycams een effectief preventiemiddel zijn tegen overvallers, maar ook dat bezorgers zich veiliger voelen. Ook nu het ’s avonds eerder donker wordt.

Grote impact
In de coronatijd hebben veel bezorgrestaurants de tijdelijke maatregel ingevoerd om geen contant geld aan te nemen. Dit heeft effect gehad op de cijfers. Er is in het hele land een daling te zien in het aantal incidenten met maaltijdbezorgers. Desondanks blijft aandacht voor veiligheid belangrijk. Het gaat vaak om jonge bezorgers; overvallers kiezen vaak een slachtoffer dat kwetsbaar oogt. En een overval met (dreiging met) geweld of een wapen is een traumatische ervaring. Colin Voetee, adviseur High Impact Crimes van het CCV vertelt: “Ook zonder contant geld op zak vinden overvallen op maaltijdbezorgers plaats. De buit is bijvoorbeeld een paar pizza’s of de telefoon van de bezorger. De financiële schade valt dan mee, maar voor het slachtoffer is er emotionele schade. De impact is vaak groot. Het is daarom belangrijk om aandacht te blijven vragen voor de veiligheid van bezorgers.” Om veiligheid voor de bezorgers te waarborgen werkt het CCV daarom samen met Domino’s en de gemeente Utrecht.

Hoe werken de bodycams?
De bezorgers zetten de bodycam pas aan wanneer ze het gevoel hebben in een onveilige situatie terecht te komen. De bodycam neemt vanaf dat moment, plus 30 seconden daarvoor op. De opgenomen beelden worden door een particuliere alarmcentrale uitgekeken en beoordeeld. Als het noodzakelijk is, stuurt de alarmcentrale de beelden direct via Live View door naar de meldkamer van de politie. De maaltijdbezorgers laten de consument bij bestelling weten dat hun koeriers een bodycam dragen. Beelden blijven maximaal 28 dagen bewaard en worden dan verwijderd, tenzij het Openbaar Ministerie de opnames voor een strafrechtelijk onderzoek heeft opgevraagd. De opnames mogen namelijk alleen worden gebruikt bij een aangifte. De pilot met de bodycams loopt tot eind maart 2022. Daarna vindt een evaluatie plaats.

Niks te halen
De inzet van bodycams staat niet op zichzelf. Het is één van de maatregelen om de veiligheid van maaltijdbezorgers te vergroten. Bij Domino’s zijn de bodycams onderdeel van een breder veiligheidsprogramma met als doel de veiligheid in en om de winkels te verhogen. Jerry Batenburg, franchisenemer bij Domino’s vertelt: “We doen er alles aan om het overvallers zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Zo is onze winkel in Leidsche Rijn 100% cash free en hebben onze bezorgers geen contant geld meer op zak. Dat realiseren overvallers zich niet altijd. Met de bodycams voelen onze maaltijdbezorgers zich in ieder geval een stuk veiliger.”

De gemeente Utrecht is blij dat het CCV en Domino’s in Utrecht de handen ineen slaan. Iedere overval is er een te veel. Dat kunnen we alleen voorkomen door samen te werken en te zoeken naar oplossingen die de veiligheid vergroten, zoals de inzet van bodycams en bezorgrestaurants die zonder contant geld werken.

Bron: Het CCV.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

Videoguard

SequriX

Suricat

Wordt een partner