Bonden akkoord met convenant voor tender beveiliging Schiphol

Vakbonden CNV, FNV en de Unie hebben een onderhandelingsresultaat bereikt met de beveiligingsbedrijven over een convenant voor de nieuwe tender beveiliging op Schiphol. Belangrijk is hierbij geweest dat de beveiligers bij de nieuwe indeling bij elkaar worden gehouden. In de gemaakte afspraken blijft zo’n 80 procent van de beveiligers in 2026 op hetzelfde perceel werken met de bijbehorende uitvraag van Schiphol.
Omdat Schiphol een nieuwe tender uitgeschreven heeft voor onder andere de particuliere beveiliging werden de vakbonden uitgenodigd om met bedrijven aanvullende afspraken te maken. Dit is voor een groot deel gelukt, maar volgens CNV niet op alle punten. CNV en FNV zijn wel blij met het begrip dat de beveiligingsbedrijven hebben getoond op hun voorstellen. De bedrijven en vakbonden zijn vervolgens gaan kijken hoe de perceelverdeling ingevuld zou kunnen worden om aan zoveel mogelijk van de wensen van de meeste beveiligers tegemoet te komen. Die willen met collega’s bij elkaar blijven, op hetzelfde perceel blijven werken, dezelfde werktijden behouden en de persoonlijke roosterafspraken behouden. Alleen op P6 lukt het Schiphol niet om de beveiligers bij elkaar te houden. Verder zullen beveiligers van werkgever moeten wisselen om met hun huidige collega’s te kunnen blijven samenwerken. Dat laatste zou slechts voorkomen kunnen worden als Schiphol stopt met tenderen, maar daar voelt de luchthaven tot nu toe weinig voor.
Wisselen van werkgever
De wet op overgang van onderneming zorgt ervoor dat beveiligers na een nieuwe aanbesteding op hun plek kunnen blijven, maar dat betekent vaak wel een nieuwe werkgever. Wie dat niet wil, wordt door CNV geadviseerd om bij de oude werkgever te solliciteren naar andere functies. Met de huidige schaarste zal dat weinig problemen opleveren. De bond waarschuwt wel dat dan het contract met de nieuwe werkgever opgezegd moet worden, wat leidt tot verval van het recht op een WW-uitkering. Ook andere voordelen van het werken op Schiphol komen mogelijk te vervallen.
De vakbonden beloven de tenderfasen dit jaar op de voet te zullen blijven volgen en leden hiervan op de hoogte houden. Ze zeggen te hebben geprobeerd het convenant zoveel als kon te beinvloeden met als basis de wens om zoveel mogelijk beveiligers bij elkaar te houden: met behoud van hetzelfde perceel en de bijbehorende uitvraag van Schiphol. Dit om de totale chaos van de vorige tender zoveel mogelijk te voorkomen. Dit is dan wel niet helemaal gelukt, maar de bonden en bedrijven zijn wel een eind gekomen.
Leden van de bonden kunnen tot en met 7 februari 12.00 uur stemmen of zij akkoord gaan of niet.