Bosch en Milestone presenteren geïntegreerde oplossingen
“Pas op dat je niet in de gevangenis belandt”, waarschuwde Mark Klepper van Milestone dinsdag tijdens een samen met Bosch georganiseerd klantenevenement in De Koepelgevangenis in Breda. Wat hij bedoelde was dat je voor een open platform moet kiezen om niet gebonden te worden aan één leverancier.
Een paar jaar geleden had Bosch de opmerking van Klepper misschien niet kunnen waarderen, maar tegenwoordig staat de bekende fabrikant volledig open voor gespecialiseerde partners als Milestone om samen oplossingen te ontwikkelen. Die samenwerking gaat behoorlijk ver. Talloze camera’s zijn geschikt voor Milestone, maar bij Bosch-camera’s is complete integratie mogelijk. Het voordeel daarvan is dat de volledige functionaliteit kan worden benut en dat de bediening volledig plaatsvindt vanuit XProtect van Milestone. Dit gebeurt met behulp van een speciaal hiervoor ontwikkelde plug-in.
Mark Klepper.
Gespecialiseerde applicaties
Milestone bouwt van oudsher open platformen. De Deense fabrikant wist vanaf het begin dat het nooit alles zou kunnen leveren wat klanten nodig kunnen hebben. Daarom kunnen derden gespecialiseerde applicaties ontwikkelen voor het platform, om het bijvoorbeeld geschikt te maken voor speciale beeldanalyses of aansluiting op andere beveiligingssystemen. Het is een softwarefabrikant, maar het ontwikkelt ook op bescheiden schaal hardware, die bedoeld is om de software beter te laten functioneren. Zo is een standaard computer met de GTX-kaart van Milestone beter geschikt te maken voor beeldverwerking. Ook brengt het bedrijf een aantal NVR’s met VMS op de markt, voor wie een eenvoudige plug-and-play installatie wil.
Kernwaardes
Gerard Otterspeer van Bosch legde uit dat het lastig is om de kwaliteit van camera’s op specificaties te beoordelen. Elke fabrikant smijt met megapixels, fps en lux-waardes. Bosch ook, maar dan gaat het wel om waardes die zijn vastgesteld conform de verschillende Europese normen. Het bedrijf werkt nu met vier kernwaardes: intelligentie, datamanagement, datasecurity en beeldkwaliteit. Dat laatste houdt in dat beeld zoveel mogelijk details moet bevatten. Met datamanagement wordt een optimale mix bedoeld van beeldkwaliteit en benodigde bandbreedte en opslagcapaciteit. Vooral door automatische ruisonderdrukking en h.265 zijn besparingen mogelijk tot 80 procent ten opzichte van conventionele camerasystemen met h.264. En op het gebied van datasecurity wordt het in 2019 mogelijk om beelden van camera tot monitor te versleutelen, aldus Otterspeer.
Gerard Otterspeer.
Incidenten opsporen
Tijdens demonstraties werd getoond hoe makkelijk incidenten zijn op te sporen via XProtect. Er werd bijvoorbeeld in grote hoeveelheden beeldmateriaal gezocht naar fragmenten waarop rode auto’s of personen met blauwe kleding zijn te zien. Dit is mogelijk geworden dankzij een product dat Bosch en Milestone samen hebben ontwikkeld.
Otterspeer liet ook zien wat er op het gebied van machine learning tot nu toe is bereikt. “We gaan deze technologie voortaan Camera Trainer noemen”, vertelde hij. Het komt er in het kort op neer dat de gebruiker een camera kan leren om bepaalde objecten te herkennen. Zo is bijvoorbeeld in te stellen dat vrachtauto’s worden geteld en personenauto’s niet. Of dat per soort voertuig de snelheid wordt gemeten. Er zijn maar liefst zestien basisdetectieprincipes beschikbaar, waarvan er acht gelijktijdig gebruikt kunnen worden. De gebruiker kan deze vervolgens voor een specifieke toepassing geschikt maken.
Internet of Safety & Security Things
Volgend jaar staat nog meer op de planning. Bosch houdt zich nog steeds aan de ONVIF-standaard, waarvan het aan de wieg heeft gestaan, maar zet nu in op de Open Security & Safety Alliance, waarvan het ook weer één van de oprichters is. Deze organisatie ontwikkeld standaards om beveiligingsapparaten geschikt te maken voor Internet of Things. Camera’s kunnen dan samenwerken met toegangssystemen en inbraakapparatuur van willekeurig welk merk dat eveneens aan de standaard voldoet.
Bosch ontwikkelt ook een nieuw besturingssysteem voor de camera’s. Dit is een variant op Android, waarvoor andere fabrikanten applicaties kunnen ontwikkelen. “Zo maken we het Internet of Safety & Security Things”, besloot Otterspeer.