Bosch en Milestone tonen hoe zij elkaar versterken
Hoewel Bosch met BVMS een uitstekend videomanagementsysteem levert, kan de fabrikant niet om integratie met andere VMS’en heen. Afgelopen vrijdag toonde de fabrikant in het Evoluon in Eindhoven hoe zijn slimme camera’s zijn te integreren in XProtect van Milestone Systems. Het was interessant om te zien hoe zowel gebruikers van Bosch-apparatuur als van Milestone-software daar extra voordelen mee kunnen behalen.
Wereldwijd worden al meer dan een miljoen Bosch-camera’s met software van Milestone beheerd. Camera’s, maar ook toegangssystemen en IP-luidsprekers. De software van de Deense fabrikant is standaard al geschikt voor de software van Bosch-camera’s, waarmee objecten gedetecteerd, geclassificeerd en gevolgd kunnen worden. En die zogenoemde IVA-software levert Bosch al sinds 2016 mee met elke camera (vanaf de 5100i-serie) en is in 2021 uitgebreid met ‘deep learning’, wat de camera’s gedurende het gebruik steeds slimmer maakt. Sinds 2022 is ook IVA Pro beschikbaar voor gebouwen, terreinen en verkeer. Deze software maakt de camera’s met een minimum aan vereiste instellingen geschikt voor de betreffende toepassingen, aldus Gerard Otterspeer van Bosch.
Noviteiten
Tijdens demonstraties werd getoond hoe de camera’s een insluiper op een terrein herkennen, ook als die een kleed voor zich houdt, hoe iemand met bepaalde kleuren kleding snel is terug te vinden in honderden uren beeldmateriaal en hoe auto’s per merk en model geklassificeerd kunnen worden. Een van de nieuwste functies is detectie van personen die op een risicolocatie niet de vereiste persoonlijke beschermingsmiddelen dragen.
Kentekenherkenning is inmiddels niets nieuws meer, maar de Bosch-camera’s kunnen ook gevarentekens op vrachtwagens herkennen en zo een waarschuwing geven als een bijvoorbeeld een tankwagen met brandstof door een tunnel wil rijden, terwijl dat niet mag. Nieuw is ook het automatisch onherkenbaar maken van personen, zodat camerasystemen makkelijker aan de AVG kunnen voldoen. Verder is software ontwikkeld waarmee vuurwapens herkend kunnen worden. Vooral op Amerikaanse scholen is daar behoefte aan, maar ook in Europa neemt de kans op een aanslag met vuurwapens toe. Volgend jaar komt Bosch met thermische camera’s met kunstmatige intelligentie, voor het nauwkeurig signaleren van brand en rook.
Milestone
Niet alleen Bosch had nieuws te verkondigen. Milestone ging uitgebreid in op Care Plus, waarmee video-installaties vanaf een centrale locatie gecontroleerd kunnen worden op eventuele storingen. Met Remote Manager is de functionaliteit nog verder uit te breiden. Zo is te controleren of de laatste updates zijn uitgevoerd. Met een nieuwe functie wordt de gebruiker automatisch gewaarschuwd als het tijd is om licenties te verlengen. Voor de zorgsector brengt Milestone een nieuwe functie, waarmee een verpleegkundige ’s nachts gelijktijdig meerdere patiëntenkamers kan beluisteren. Voor beveiligers is een functie handig, waarbij zij de camera van hun smartphone kunnen toevoegen aan het Milestone-systeem. Zo kunnen tijdens surveillances beelden direct door een centralist worden bekeken. Tot slot presenteerde Roy Band van Milestone de nieuwste IVO Husky’s. Dat zijn kant en klare servers voor maximaal zestien camera’s. En natuurlijk ging aandacht uit naar Kite, de nieuwe VSaaS-oplossing van Milestone.
Haven Rotterdam
Albert Pols vertelde tijdens de bijeenkomst over de rol die cameratoezicht speelt in de Rotterdamse Haven. Sinds 2017 worden camera’s van Bosch en software van Milestone gebruikt om het circa 40 kilometer lange haventerrein te bewaken. Gebruikers zijn onder andere de douane en de zeehavenpolitie. De installatie van het op glasvezel gebaseerde cameranetwerk is uitgevoerd door Securitas, in nauwe samenwerking met Bosch. Voor Milestone is gekozen, vanwege de openheid van dit platform en het gemak bij het aankoppelen van andere digitale systemen.
Pols maakte duidelijk dat bewaking van de haven niet eenvoudig is. Een groot hek rond het gebied zou veel problemen oplossen, maar dat mag niet van de overheid. Daarom is een virtueel hekwerk toegepast. Zo kan met ruim 350 camera’s in de gaten gehouden worden wie het terrein betreedt en verlaat. Het gaat om conventionele camera’s, maar ook worden thermische camera’s toegepast om in totale duisternis indringers te detecteren. En de laatste jaren wordt steeds meer kunstmatige intelligentie toegepast, zodat centralisten alleen in actie hoeven te komen als er echt iets verdachts gaande is. Zo is gaandeweg een steeds slimmer systeem ontstaan, dat bijvoorbeeld automatisch afwijkende verkeerspatronen signaleert. Pols zou graag nog meer innovaties toepassen, maar loopt dan tegen de beperkingen van de wetgeving aan. Het gaat dan met name om de inzet van automatische drones. Andere innovaties worden inmiddels wel ingezet, zoals een systeem dat mensen in zeecontainers detecteert. Duidelijk werd wel dat het beveiligingsgsysteem in de haven nooit af zal zijn en dat Pols altijd reikhalzend naar nieuwe innovaties van de industrie zal blijven uitkijken.