Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SmartCell

VBN

Avigilon Alta

VideoGuard

i-Pro

Service Centrale Nederland

ASSA ABLOY

CardAccess

IDIS

Oribi ID Solutions

Nenova

Kiwa

G4S

JMB Groep

Dero Security Products

VEB

Hikvision

Akuvox

Seagate

Lobeco

Bydemes

Hanwha Vision Europe

HID

Milestone

SOBA

Eagle Eye Networks

NIBHV

NetworxConnect

Securitas

EAL

Optex

Gold-IP

Ajax Systems

Secusoft

CSL

Sequrix

Alarm Meldnet

Nimo Drone Security

Uniview

20face

Eizo

Paraat

Alphatronics

Add Secure

ARAS

ASIS

Masset Solutions

Bosch Security Systems

Traka ASSA ABLOY

SmartSD

Connect Security

Explicate

GFT

2N

DZ Technologies

BHVcertificaat.online

Nimo Dog Security

Top Security

De Beveiligingsjurist

Multiwacht

ADI

RoSecure

Trigion

VVNL

Unii

Advancis

Seris

Paxton

PG Security Systems

VAIBS

Brivo

Centurion

SMC Alarmcentrale

Regio Control Veldt

Crown Security Services

OSEC

HD Security

Genetec

CDVI

Bosch helpt installateurs een beter product te leveren

22 november 2019
Redactie
10:47

Het is nog een hele kunst om beveiligingsapparatuur betrouwbaar te laten functioneren. Dat bleek wel tijdens een door ARAS georganiseerd evenement over de diensten en producten van Bosch Security Systems. Gelukkig worden de apparatuur en software voor dit doel steeds slimmer gemaakt.

Er zijn volgens Chris Leijten van Bosch tal van verschijnselen die een brandmelder onbedoeld in alarm kunnen brengen, zoals sigarettenrook, stoom en wat hij noemt: e-smog. S-smog is elektromagnetische straling van bijvoorbeeld het 4G-netwerk. “Er zijn meerdere sensoren en intelligente signaalverwerking nodig om melders immuun te maken voor dit soort invloeden. Onze Avenar 4000-detector maakt het zelfs mogelijk de hoeveelheid e-smog te meten, zodat de gevoeligheid daarop is af te stemmen.” Leijten toonde ook de Aviotec. Dat is branddetectie met een camera. Een probleem is dat dit principe nog niet te certificeren is volgens de wettelijk verplichte EN54. Er is inmiddels wel een ISO-norm (ISO/TS 7240-29:2017) en volgens Leijten komt EN-certificering er aan. “Het handige is dat je deze ‘branddetector’ ook als gewone bewakingscamera kan inzetten.”
Als eenmaal brand uitbreekt, is het zaak om zo snel mogelijk het gebouw te ontruimen. Voor dit doel introduceert Bosch het Praesensa-programma. Dit ontruimingssysteem ondersteunt IP en maakt het mogelijk om gesproken ontruimingsalarm te combineren met een systeem voor achtergrondmuziek, als dat voldoet aan de Dante-standaard. Praesensa heeft als bijzonderheid dat het vermogen per zone is te verdelen, waardoor energie wordt bespaard. Harold van den Oetelaar van Bosch ging in op intelligente camera’s, die met behulp van de cameratrainer nog slimmer zijn te maken. De camera kan bijvoorbeeld geleerd worden om witte auto’s te detecteren. Andere mogelijkheden zijn het alarmeren bij het detecteren van bepaalde snelheden en het maken van onderscheid tussen verschillende voertuigen. Er wordt gebruik gemaakt van zogenoemde classificaties, waardoor een auto van zowel veraf als dichtbij als auto wordt herkend.
Gerard Otterspeer van Bosch gaf ook nog een boeiende demonstratie van hoe gezichten van verdachte personen in een database gezet kunnen worden. Als op video bijvoorbeeld een vandaal of zakkenroller wordt gezien, kan diens gezicht worden toegevoegd, zodat hij bij terugkomst automatisch wordt gesignaleerd.
Otterspeer ging ook uitgebreid in op wat zijn werkgever doet om camerasystemen al in de fabriek veilig te maken. Camera’s registreren volgens hem de hoogste vorm van persoonsgegevens, waardoor extra veel aandacht nodig is om inbreuk op privacy te voorkomen. “Dat laatste lukt niet met techniek alleen. Privacybescherming moet ook in het dna van de gebruiker zitten.” Omdat dit laatste niet altijd het geval is, probeert Bosch camerasystemen in het ontwerp al zo veilig mogelijk te maken. Externe bedrijven mogen zich met onder andere penetratietesten uitleven op elk nieuw product voordat het op de markt komt en een Product Security Incident Response Team zorgt dat er zo snel mogelijk actie wordt ondernomen als desondanks toch een veiligheidslek wordt ontdekt. Bosch zorgt ook nog vijf jaar voor veiligheidsupdates nadat een product uit de handel is genomen. “Wie nog meer zekerheid wil, kan van onze remote services gebruik maken. Wij controleren dan op afstand of een camerasysteem niet wordt misbruikt om bijvoorbeeld bitcoins te minen.”
De nieuwste systemen werken met encryptie en dwingen de installateur om de beveiliging van camerasystemen goed in te stellen. Een wachtwoord is verplicht en bijvoorbeeld 12345 wordt als wachtwoord niet geaccepteerd. Poorten worden alleen open gezet als dat echt noodzakelijk is en er dient ingesteld te worden wie welke beelden mag bekijken. Tot slot kan de installateur de software verzegelen, zodat hij bij problemen kan nagaan of de eindgebruiker die niet zelf heeft veroorzaakt.
Als laatste ging Otterspeer in op de voordelen van remote services om als installateur nieuwe verdienmodellen te creëren. “Dat kan met zowel branddetectie als videobewaking. Je kan bijvoorbeeld heel makkelijk via onze portal de brandmeldinstallaties van klanten beheren. Als een melder de maximale vervuilingsgraad nadert, kan je preventief onderhoud bieden voordat bij de klant een brandgevaarlijke situatie ontstaat.” Ook camerasystemen zijn op afstand te beheren, waarbij de gebruiker wel de mogelijkheid heeft om te voorkomen dat de installateur de beelden bekijkt. In die gevallen is het nog wel mogelijk om bijvoorbeeld de firmware te vernieuwen. Maar ook dat kan de klant blokkeren om te voorkomen dat het systeem op vitale momenten niet operationeel is. Zo zijn er nog talloze andere mogelijkheden, zoals het geven van inzicht in drukte aan winkeliers en horecaondernemers. Installateurs reageerden ook enthousiast op de mogelijkheid om de oplevering van systemen te vereenvoudigen. Dankzij wat technische handigheidjes is nog maar één monteur nodig voor een looptest en kan de hele papierwinkel voor de oplevering nu met één muisklik voor de klant worden verzorgd.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

SequriX

Wordt een partner