Bosch stopt met Azena appstore voor slimme camera’s
Azena, dat ervoor moest zorgen dat appbouwers niet meer voor elk fabrikaat slimme camera’s hun apps moeten aanpassen, wordt niet gecontinueerd. Dat maakt initiatiefnemer Bosch bekend. De app-store blijft nog tot eind 2025 geopend en tot die tijd wordt ondersteuning geboden. Mogelijk nemen andere fabrikanten het platform over.
Wie met een telefoon-app succes wil hebben, zal deze minimaal voor Android en iOS moeten uitbrengen. In de beveiligingsmarkt is het aantal gebruikte besturingssystemen nog veel groter. Dat is lastig voor iemand die bijvoorbeeld een mooie app voor gezichtsherkenning heeft ontwikkeld. Daarom werd in 2018 een plan bekend gemaakt om een op Android gebaseerd, universeel besturingssysteem voor slimme camera’s uit te brengen. App-bouwers hoefden alleen nog voor dat systeem een app te ontwikkelen, die vervolgens dan op elk merk camera te gebruiken zou zijn. Een mooi plan, bedacht door Bosch.
Terughoudende fabrikanten
Het platform ging onder de naam Security & Safety Things van start en werd in 2020 omgedoopt in Azena. App-bouwers waren enthousiast. Binnen korte tijd stonden er zo’n honderd apps in de store voor onder andere kentekenherkenning, privacyfuncties en tal van andere uitbreidingsmogelijkheden voor slimme camera’s. Fabrikanten waren echter minder makkelijk te porren om zich aan te sluiten. Hoewel Azena een zelfstandig bedrijfsonderdeel was, zagen concurrenten het kennelijk toch als iets van Bosch. Naast enkele camera’s van deze fabrikant bleef het aanbod aan geschikte camera’s met 18 stuks daarom erg beperkt. Alleen enkele modellen van Hanwha, Vivotek en nog wat kleine fabrikanten werden geschikt gemaakt. Zo kon het lang gaan duren voordat Azena een wereldstandaard werd.
Gebreken
Behalve de terughoudendheid van concurrenten begon Bosch ook problemen te verwachten. Zo zou de controle op apps te wensen overlaten. Of apps ethisch en juridisch in orde waren, vond Azena een verantwoordelijkheid van de afnemer. Het was ook niet bekend hoe en hoe vaak de apps werden gebruikt en of dat in een legale context gebeurde. Verder waren er zorgen op het gebied van cybersecurity. Geconstateerde beveiligingslekken werden niet of pas laat gerepareerd. Verder maakte de firmware van Azena het mogelijk om apps buiten de officiële app-store om konden installeren, wat ook weer cyberrisico’s voor de gebruiker met zich meebrengt. Dergelijke feiten kunnen Bosch reputatieschade opleveren.
Doorstart
Het stoppen met Azena is voor zowel Bosch, de medewerkers, app-bouwers als klanten een grote tegenvaller. Er zijn inmiddels kantoren in Duitsland en de Verenigde Staten, er zijn miljoenen euro’s in geïnvesteerd en tienduizenden uren aan werk in gestoken. Recent werd het besturingssysteem nog verbeterd, waardoor het nu meerdere AI-apps gelijktijdig ondersteunt.
Mogelijk vormt de stap van Bosch aanleiding voor andere fabrikanten om het platform te omarmen, zodat Azena zich kan ontwikkelen tot een soort Onvif. Dat zou het innoveren binnen de beveiligingsbranche alleen maar ten goede komen.