Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Securitas

Avigilon Alta

Intrasec

SMC Alarmcentrale

Kiwa

2N

VideoGuard

Bydemes

Milestone

ARAS

Distri Company

Ajax Systems

PG Security Systems

Sequrix

VAIBS

HD Security

Advancis

ASIS

Crown Security Services

Alarm Meldnet

Trigion

VVNL

Network Optix

Add Secure

SOBA

ADI

Traka ASSA ABLOY

CSL

i-Pro

Uniview

CDVI

Dero Security Products

BHVcertificaat.online

Lobeco

SmartSD

VEB

Eagle Eye Networks

Akuvox

Hikvision

Secusoft

Top Security

Service Centrale Nederland

Hanwha Vision Europe

Paraat

Masset Solutions

Gold-IP

Oribi ID Solutions

NIBHV

EAL

Multiwacht

Connect Security

ASSA ABLOY

Brivo

Seagate

HID

Unii

Aritech

Optex

Centurion

Bosch Security Systems

VBN

IDIS

Genetec

Nenova

SmartCell

Seris

G4S

MOBOTIX

Eizo

NetworxConnect

Regio Control Veldt

Alphatronics

OSEC

Paxton

Bouwbesluit 2012 heeft gevolgen voor alarmering brandweer

11 april 2012
Redactie
10:13

De verplichte automatische branddoormelding naar de regionale alarmcentrale (RAC) van de brandweer verdwijnt voor een groot deel van de gebouwen. Dat is het gevolg van het nieuwe Bouwbesluit, dat op 1 april 2012 in werking is getreden.

Het besluit heeft mogelijk gevolgen voor de brandveiligheid in Nederland en leidt zonder aanvullende maatregelen tot een grotere kans op hoge(re) brandschaden aldus het Verbond van Verzekeraars.

Een van de gevolgen van het Bouwbesluit 2012 is dat de verplichte doormelding naar de regionale alarmcentrale (RAC) sterk is gereduceerd voor bepaalde gebruiksfuncties. Zo blijft de doormelding verplicht voor bouwwerken met een gebruiksfunctie waar zich minder zelfredzamen bevinden, zoals zorgclusterwoningen en gebouwen met kinderopvang- of gezondheidszorgfunctie. Voor bouwwerken met een industrie-, onderwijs-, sport- of winkelfunctie kan de verplichte doormelding vervallen.

Tekening van een brandweer wagenZonder aanvullende maatregelen kan deze wijziging in het Bouwbesluit 2012 grote gevolgen hebben voor de brandveiligheid in Nederland en leiden tot een grotere kans op hoge(re) brandschaden. Ondernemers, brandweer en verzekeraars hebben een gezamenlijk belang bij een effectieve automatische doormelding van brandmeldinstallaties. Het Verbond heeft hierover de afgelopen maanden dan ook intensief overlegd met zowel de brandweer (NVBR) als de Vereniging van Beveiligingsondernemingen in Nederland (Vebon), de Particuliere AlarmCentrales (PACs) en VNO-NCW. Het Centrum Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft een begeleidende rol vervuld. Deze partijen hebben belang bij een goede voorlichting over de doorschakeling en werken er samen aan om Nederland brandveilig te houden en de schadeomvang zoveel mogelijk te beperken.

Resultaat van de samenwerking is een informatiedocument, waarin is uitgelegd wat de situatie na 1 april inhoudt, maar vooral wat ondernemers kunnen of moeten doen om tijdige alarmering van de brandweer te organiseren. Naast het informatiedocument is er een protocol voor vrijwillige (geverifieerde) automatische doormelding in de maak. Dit systeem beoogt het aantal onnodige brandmeldingen te verminderen zonder dat de brandveiligheid en beheersen van brandschaden in het gedrag komen. Via een combinatie van technische verificatie en gerichte gedragsverandering bij ondernemers, werknemers en burgers is de meeste brandveiligheidwinst te behalen.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Suricat

Distri Company

Aritech

SequriX

Videoguard

Seagate

Wordt een partner