Branche heeft ook na 1 oktober coronasteun nodig

Bedrijven die nadeel blijven ondervinden van de coronamaatregelen, moeten ook na 1 oktober kunnen rekenen op financiële hulp van de overheid. Dat moet ook gelden voor beveiligers van sectoren die nog beperkt open of gesloten moeten blijven, vindt de Nederlandse Veiligheidsbranche.

Dit schrijft voorzitter Ard van der Steur in een dringende oproep aan de Tweede Kamer. Het kabinet heeft eerder aangekondigd dat de coronasteun voor het bedrijfsleven in principe op 1 oktober wordt afgeschaft, maar dat waar nodig wel ‘steunpakketten op maat’ worden gemaakt. Van der Steur doet een ‘dringend beroep’ op de Kamer om ook de commerciële dienstverleners hiervoor als het nodig is, in aanmerking te laten komen. Daarbij doelt hij ook op onder andere schoonmaak en cateringbedrijven.

Directe en indirecte gevolgen
Zolang nachtclubs, festivals en evenementen nog beperkingen opgelegd krijgen, heeft dat directe gevolgen voor beveiliging, catering en schoonmaak. Ook zijn er indirecte gevolgen, als door het annuleren van evenementen en reizen de hotels leeg blijven bijvoorbeeld. Nu reizen en vliegen nog steeds beperkt worden door ingestelde reisadviezen heeft dat niet alleen effect op de reisbranche en luchtvaart, maar ook op de schoonmaak, luchthavenbeveiliging en catering in vliegtuigen. Nu verder de thuiswerkmaatregel is omgezet in een diffuus advies (‘thuiswerken waar het kan en naar kantoor waar het nodig is’) weten veel bedrijven niet of kantoren nu wel of niet opengaan en of daar dienstverlening als beveiliging gewenst is.
“Concreet vragen wij toepassing van steunmaatregelen op de facilitaire dienstverleners en toeleveranciers aan luchtvaartsector, kantoren, nachthoreca en evenementen”, aldus Van der Steur namens het Platform Commerciële Dienstverlening.

Deel dit artikel via: