Branche reageert boos op beperkt taakstrafverbod
“Onbegrijpelijk” en “weinig ethisch ten opzichte van veel professionals die zorgen voor onze gezamenlijke veiligheid”. Zo reageert Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, op het besluit dat de Tweede Kamer gisteren heeft genomen over het taakstrafverbod.
De Kamer wil het rechters onmogelijk maken een (kale) taakstraf op te leggen voor geweld tegen iemand van de politie, brandweer of ieder ander die een publieke taak uitoefent. Beveiligers met een particuliere opdrachtgever vallen daarom buiten de boot. De Nederlandse Veiligheidsbranche zegt zich er hard voor hebben gemaakt dat alle beveiligers deze extra bescherming zouden krijgen. “Het is vreemd dat een beveiliger die in de ontvangsthal van een ministerie staat, juridisch beter wordt beschermd dan een beveiliger die toeziet op de naleving van coronaregels in de supermarkt”, aldus Van der Steur.
Amendement afgewezen
VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden had een amendement ingediend op het wetsvoorstel om geweld tegen alle beveiligers verplicht te bestraffen met hechtenis. De Nederlandse Veiligheidsbranche ondersteunde dit idee. Het amendement van Van Wijngaarden kreeg echter slechts steun van de VVD, de PVV, FvD en de fractie-Krol (55 van de 150 Kamerzetels). Alleen het volledige wetsvoorstel, dat het verbod op een taakstraf moet regelen voor geweldplegers tegen iedereen die een publieke taak uitoefent, werd met een kleine meerderheid van de Tweede Kamer (VVD, PVV, CDA, SGP, FvD, 50 Plus en fractie-Krol) aangenomen. De wetswijziging moet overigens nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Er zijn geen harde cijfers over het gebruik van geweld tegen beveiligers. Feit is wel dat de Nederlandse Veiligheidsbranche met regelmaat ernstige meldingen binnenkrijgt van de aangesloten beveiligingsbedrijven. Dat geldt zeker ook voor beveiligers die namens particuliere opdrachtgevers de door de overheid opgelegde coronaregels handhaven.