Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

OSEC

Secusoft

Uniview

RoSecure

CDVI

GFT

Seagate

VEB

Advancis

Bosch Security Systems

SmartSD

Explicate

Eizo

Kiwa

Bydemes

Traka ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

Milestone

Top Security

Akuvox

Regio Control Veldt

Oribi ID Solutions

Paraat

Lobeco

VAIBS

ASIS

SOBA

VVNL

Nimo Dog Security

SmartCell

ADI

HD Security

20face

NetworxConnect

2N

Masset Solutions

Alphatronics

Paxton

Gold-IP

G4S

Nimo Drone Security

EAL

CardAccess

Hikvision

ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

PG Security Systems

IDIS

VideoGuard

Dero Security Products

Multiwacht

HID

Service Centrale Nederland

Nenova

CSL

Hanwha Vision Europe

De Beveiligingsjurist

i-Pro

Optex

Crown Security Services

VBN

Centurion

Avigilon Alta

Seris

Connect Security

Securitas

NIBHV

BHVcertificaat.online

Brivo

Network Optix

JMB Groep

Ajax Systems

Unii

DZ Technologies

Add Secure

Sequrix

ARAS

SMC Alarmcentrale

Trigion

Genetec

Branche wil toegang tot Kadaster en UBO-register

14 juni 2024
Redactie
16:49

Het Kadaster en het register van uiteindelijk belanghebbenden (UBO-register) moeten zo snel mogelijk weer worden opengesteld voor particuliere onderzoeksbureaus. Dat stellen de Nederlandse Veiligheidsbranche en Branchevereniging voor Particuliere Onderzoeksbureaus in reacties op een uitspraak van de voorzieningenrechter in Amsterdam waardoor het kadaster toestemming moet verlenen aan een bepaald onderzoeksbureau om in de databestanden op naam te zoeken.

De toegang van particuliere onderzoeksbureaus tot de gegevens van het kadaster en de Kamers van koophandel (UBO-register) is onderwerp van discussie nadat in november 2023 de toegang tot kadaster en UBO-register voor hen werd beperkt. In december vorig jaar stuurde de Nederlandse Veiligheidsbranche daarom een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de zaak.
Particuliere onderzoeksbureaus werken onder meer voor overheidsinstellingen, verzekeraars, banken, woningbouwcorporaties. De bureaus zijn vergunningplichtig en staan daardoor onder strenge controle waar het gaat om naleving van wetgeving. Het is vreemd, zo betoogde de Nederlandse Veiligheidsbranche in december, dat dergelijke bureaus geen toegang krijgen tot op zich openbare registers maar beroepsgroepen als makelaars en journalisten wel. Die redenering lijkt nu door de rechter te worden gevolgd.

BPOB
Ook de BPOB (Branchevereniging voor Particuliere Onderzoeksbureaus) heeft het Kadaster per brief verzocht om de functie ‘zoeken op naam’ weer open te stellen voor particuliere onderzoeksbureaus naar aanleiding van de uitspraak van de rechter waarbij een particulier onderzoeksbureau in het gelijk is gesteld en inmiddels weer toegang heeft tot de zoekfunctie. De branchevereniging gaf bij het Kadaster aan met spoed in overleg te willen treden over de openstelling en dat een gang naar de rechter om namens haar leden de openstelling van de zoekfunctie te bewerkstellingen niet is uitgesloten. De BPOB vertegenwoordigt op dit moment 108 particuliere onderzoeksbureaus en is daarmee de branchevereniging met de meeste aangesloten particuliere onderzoeksbureaus in Nederland.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

SequriX

Wordt een partner