‘Branche zit in zwaar weer, maar vooruitzichten zijn positief’
Door de coronacrisis zit de beveiligingsbranche in zwaar weer. Toch is Leon Vincken overtuigd van een rooskleurige toekomst. Tien jaar geleden werd hij directeur van brancheorganisatie VBe NL en nu kijkt hij terug en vooruit op de ontwikkeling van de beveiligingsbranche.
“Burgers zien veiligheid als primaire levensbehoefte. Daarom groeien we als brancheorganisatie ook in coronatijd gewoon door”, zegt de oud-vakbondsman en consultant arbeidsvoorwaarden van MKB Nederland. Toen hij tien jaar geleden door VBe NL gevraagd werd een cao-probleem op te lossen, trof hij een ‘vereniging in duigen’ aan. Het bestuur was opgestapt en leden stapten over naar andere organisaties. Vincken zag hier wel een mooie uitdaging in en bood het nieuwe bestuur aan om orde op zaken te stellen.
Cowboywereld
Vincken had altijd in de publieke sector gewerkt en in vergelijking daarmee vond hij de beveiligingsbranche op een cowboywereld lijken. “Een commerciële sector, waar het om geld draait.” Het bestuur wist zijn indruk echter om te buigen en stond open voor het vastleggen van nieuwe kernwaarden. “Transparantie, gelijkheid en kwaliteit werden de uitgangspunten van VBe NL en zijn dat nog altijd. Het zijn de kernwaarden die je op alle niveaus moet doortrekken. Werkgevers zijn in die visie gelijk aan werknemers. Ieder vanuit zijn eigen vak. Daarom zijn een goede cao of arbeidsvoorwaardenregeling en arbeidsomstandigheden heel belangrijk.”
Vakbonden
VBe NL wilde samen met CNV, FNV en De Unie aan een nieuwe cao gaan werken. De cao voor evenementenbeveiligers werd geschikt gemaakt voor alle soorten particuliere beveiligingsorganisaties. Door een verschil van mening over de sta-tijden op Schiphol besloot FNV en later ook CNV de samenwerking met VBe NL te verbreken. Die bonden hielden volgens Vincken ook te weinig rekening met de flexibele markt waarin de meeste leden van de brancheorganisatie actief zijn. Vakbond De Unie bleef wel met VBe NL in overleg. “Wat FNV en CNV niet wilden, lukte bij De Unie wel. Namelijk moderne arbeidsvoorwaarden afspreken die passen bij deze tijd. We raadplegen bijvoorbeeld alle werknemers bij de cao-inzet en dus niet alleen de vakbondsleden.”
Samenwerking met NVB moeizaam
Volgens Vincken lijkt de zoektocht naar samenwerking met collega-brancheorganisatie Nederlandse Veiligheidsbranche (NVB) maar niet te lukken. “Jammer, want er liggen veel belangrijke gemeenschappelijke dossiers op tafel waarin we gezamenlijk zouden moeten optrekken.” De directeur van VBe NL meent dat de NVB de branche te veel dicteert en dat de drie grootste leden teveel invloed hebben. “Deze bedrijven bepalen het beleid van het hele veld en hebben weinig op met de gelijkheid van werkgever en werknemer. Door hun grootte zal dat wel niet anders kunnen, maar het mkb is er niet mee gebaat.” Het stoort Vincken met name dat de NVB keer op keer probeert om de door VBe NL gehanteerde cao Veiligheidsdomein van de markt te vegen. Dat zou noodzakelijk zijn om concurrentie op arbeidsvoorwaarden tegen te gaan. “De minister blijft echter vinden dat onze bredere bedrijfstak uniek is en recht heeft op een eigen cao. Je kan dit als NVB omarmen of het gevecht aangaan. Samenwerking wordt dan een uitdaging, maar ik ben positief van aard.”
Toekomst positief
Zonder de coronacrisis had de branche geschreeuwd om extra personeel. Helaas is nu een grote dip ontstaan in het aantal opdrachten. Toch ziet Vincken, als hij vooruit kijkt, veel perspectief voor beveiligingsbedrijven. “De maatschappij wordt steeds complexer. Mensen zien in dat de overheid niet meer voor alles kan zorgen. En veiligheid is een primaire behoefte van mensen. Beveiligers zullen dus altijd nodig blijven, ondanks de opmars van camera’s en robots.” VBe NL verbreedt intussen de scoop. Verkeersregelaars zijn toegetreden en vanaf nu zijn ook zzp-ers welkom. Vincken: “Vrijheid is een sleutelwoord. Samen willen ondernemen en samen de kracht hebben om die onderneming tot een succes te maken. Dat willen wij als VBe NL mogelijk maken. Iedereen zet de schouders onder deze club. Daardoor groeien we zelfs in coronatijd. ‘Jullie zijn mijn club’, hoor ik beveiligingsbedrijven zeggen die hun activiteiten weer opstarten. We hebben inmiddels 130 leden en zijn hiermee een levende vereniging. Een mooi alternatief om voor te kiezen, ver weg van machtsdenken.”
Leon Vincken startte zijn loopbaan als verpleegkundige neonatolie en zorgend voor het jonge gezin in nood. Daarna werkte hij in de zorgsector als landelijk CNV-vakbondsbestuurder in een turbulente periode van de Wet Maatschappelijke Onderneming (WMO) en acties rondom pensioen. Hij vervolgde zijn loopbaan bij MKB Nederland om in 2010 in dienst te treden als directeur bij VBe NL. Daarnaast is hij actief als cao-onderhandelaar, adviseur en pensioenfondsbestuurder voor diverse landelijke bedrijfstakken. |