Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

RoSecure

Lobeco

Ajax Systems

Akuvox

Alphatronics

Multiwacht

Nimo Drone Security

Nimo Dog Security

20face

Service Centrale Nederland

Trigion

SmartCell

Kiwa

Alarm Meldnet

PG Security Systems

Centurion

VideoGuard

Nenova

De Beveiligingsjurist

Masset Solutions

Uniview

Optex

Oribi ID Solutions

ASSA ABLOY

Eizo

Unii

Regio Control Veldt

Genetec

Advancis

Gold-IP

ARAS

SOBA

Connect Security

SmartSD

SMC Alarmcentrale

ASIS

i-Pro

JMB Groep

NetworxConnect

IDIS

BHVcertificaat.online

OSEC

CardAccess

Seris

Eagle Eye Networks

Top Security

G4S

Seagate

Paxton

Bydemes

Avigilon Alta

NIBHV

EAL

Traka ASSA ABLOY

Bosch Security Systems

Milestone

GFT

DZ Technologies

HD Security

CSL

Crown Security Services

Sequrix

Explicate

Add Secure

VVNL

VBN

Dero Security Products

ADI

Brivo

VEB

Paraat

2N

Secusoft

HID

VAIBS

Securitas

Hanwha Vision Europe

CDVI

Hikvision

Branchescan Particuliere Beveiliging toont positief beeld

22 mei 2024
Redactie
10:52

Het gaat goed met de particuliere beveiligingsbranche, zo blijkt uit de woensdag gepresenteerde Branchescan van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Toch zijn er ook zorgen, merkt voorzitter Ard van der Steur op, zoals het blijvende personeelstekort, de toegenomen loonstijgingen en de toename van het aantal beveiligers dat als zzp-er aan de slag wil.

Van der Steur: “Na de zware coronajaren en het eerste herstel van 2022 hebben onze bedrijven laten zien dat we in de kern een gezonde bedrijfstak vormen die diensten levert waar de samenleving behoeft aan heeft. De beveiligingsbranche speelt een belangrijke maatschappelijke rol, zo blijkt steeds weer, die steeds vaker door de overheid als een essentiële partner wordt gezien. Dat zoveel nieuwe mensen voor werk in onze bedrijven kiezen, maakt mij extra hoopvol voor de nabije toekomst.”

Kanttekeningen
De bedrijfstakvoorzitter maakt wel een aantal kanttekeningen bij de cijfers die in de branchescan worden gepresenteerd. “De omzetstijging wordt voor een deel veroorzaakt door groeiende vraag, maar ook voor een deel doordat beveiligingsbedrijven kostenverhoging, vooral die van personeel, moesten doorberekenen in de tarieven. De omzetgroei heeft dus twee gezichten. Aan de ene kant willen we onze mensen goed betalen en hebben we hen koopkrachtbehoud geboden met een uitstekende cao. Aan de andere kant willen we niet dat tariefverhogingen die daaruit voortkomen de vraag naar onze diensten afremmen.”

Aanhoudende zorg
Een aanhoudende zorg is de doorgezette groei van het aantal zzp’ers branche breed signaleert Van der Steur. “Net als bijvoorbeeld in de zorg neemt het aantal mensen toe dat in de beveiliging wil werken, maar niet in dienstverband. Dus vallen bedrijven terug op externe inhuur en op zzp’ers. Dat vormt een groeiend organisatorisch probleem en ook een bedreiging voor de kwaliteit van de dienstverlening. Tegelijkertijd ben ik blij dat de inzet van zzp’ers juist afneemt. Dat toont aan dat onze leden de risico’s van schijnzelfstandigheid onderkennen.”

Trends positief
Van der Steur deelt het optimisme van zijn leden voor 2024. “Ja, de vraag naar onze diensten en de omzet zullen blijven groeien. De trends zijn positief. En er is alle reden om trots te zijn op trots op de innovatie, het gebruik van techniek en de verbetering kwaliteit van dienstverlening in onze bedrijven.”
Maar er zijn ook uitdagingen. “We moeten hard blijven werken aan ons personeelsbeleid. Het ziekteverzuim moet omlaag en we moeten personeel blijven werven. Hopelijk zet onze nieuwe wervingscampagne ook weer zoden aan de dijk en zorgen we er voor dat de uitstroom naar andere branches klein is. Eens een beveiliger, altijd een beveiliger, hoop ik. En tenslotte: we moeten de vraag naar arbeid kleiner maken door meer en beter gebruik te maken van techniek. Die ontwikkeling is ingezet en moeten we doorzetten.”

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

Seagate

SequriX

Videoguard

Wordt een partner