Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SOBA

Aritech

Crown Security Services

Explicate

Bydemes

PG Security Systems

Optex

Lobeco

HID

CDVI

Securitas

Kiwa

NIBHV

2N

ARAS

IDIS

VEB

Add Secure

Oribi ID Solutions

Secusoft

DZ Technologies

Seris

VVNL

Connect Security

HD Security

Nenova

Gold-IP

Uniview

Traka ASSA ABLOY

i-Pro

Advancis

Sequrix

Top Security

Dero Security Products

20face

Network Optix

Alphatronics

Unii

SmartSD

CSL

Alarm Meldnet

VBN

Brivo

Eizo

Genetec

SmartCell

Hanwha Vision Europe

Multiwacht

Milestone

MOBOTIX

OSEC

Centurion

G4S

ASIS

Hikvision

Bosch Security Systems

ASSA ABLOY

Avigilon Alta

Ajax Systems

BHVcertificaat.online

NetworxConnect

CardAccess

Paraat

Trigion

Service Centrale Nederland

Masset Solutions

VAIBS

Seagate

VideoGuard

Eagle Eye Networks

Distri Company

Akuvox

ADI

EAL

Paxton

Regio Control Veldt

SMC Alarmcentrale

Brancheverenigingen vechten cao-geschil nu via minister uit

19 december 2023
Redactie
16:20

De Nederlandse Veiligheidsbranche heeft minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid per brief verzocht om leden van de concurrerende branchevereniging Vereniging Veiligheidsdomein Nederland (v/h VBe NL) niet langer dispensatie te verlenen voor de algemeen bindend verklaarde cao Particuliere Beveiliging. VVNL reageert, eveneens per brief aan de minister, furieus.

Bij de Nederlandse Veiligheidsbranche (NVB) zijn veel ’traditionele’ particuliere beveiligingsorganisaties aangesloten met een eveneens ’traditioneel’ personeelsbeleid. Er wordt zoveel mogelijk met vaste arbeidscontracten gewerkt. Leden van de Vereniging Veiligheidsdomein Nederland (VVNL) zijn veelal actief op evenementen en andere gelegenheden waar een sterk flexibele inzet van personeel vereist is. Zij kunnen moeilijk met de cao Particuliere Beveiliging van de NVB uit de voeten en gebruiken daarom de eigen cao Veiligheidsdomein. De cao van de NVB is echter algemeen verbindend verklaard en zou daarom ook door leden van de VVNL moeten worden toegepast. De VVNL heeft echter via de minister van SZW dispensatie weten te krijgen. De NVB probeert via juridische stappen dit besluit terug te draaien, omdat beveiligingsbedrijven door het bestaan van twee cao’s op arbeidsvoorwaarden zouden kunnen concurreren. Wat daarmee bereikt is, is dat de minister haar besluit moet heroverwegen.

Onjuiste argumenten
Volgens de NVB had de minister de dispensatie niet mogen verlenen omdat zij het AVV toetsingskader onjuist heeft toegepast. De minister stelt dat bij VVNL-leden het combineren van werkzaamheden een essentieel bedrijfskenmerk is, waardoor redelijkerwijs een algemeen verbindend verklaring niet gevraagd kan worden. Dat is volgens de NVB in strijd met het beleid ter voorkoming van loonconcurrentie op de arbeidsmarkt. En het argument dat de bedrijven meer behoefte hebben aan flexarbeid, zou indruisen tegen het kabinetsbeleid om flexarbeid terug te dringen. Dat desondanks toch dispensatie is verleend, heeft geleid tot kostbare juridische procedures, klaagt de branchevereniging. Ook zou het leiden tot instabiliteit op de arbeidsmarkt.

Aantoonbare onjuistheden
Dat de VVNL een andere mening heeft over deze kwestie, zal niemand verbazen. Samen met het Alternatief voor Vakbond (AVV) wijst deze brancheorganisatie op ‘onjuiste en met de waarheid strijdige gegevens in de brief van de NVB’. Zo wordt fel bestreden dat er concurrentie door onderbieding op arbeidsvoorwaarden plaatsvindt. Werknemers die onder de cao Veiligheidsdomein vallen verdienen gemiddeld 2500 euro per jaar netto meer dan collega’s die het met de cao Particuliere Beveiligingsorganisaties moeten doen. Een beveiliger van een VVNL-lid is derhalve duurder dan die van een NVB-lid, zo staat in de brief aan de minister. Dat zou volgens de VVNL tot wrevel kunnen leiden omdat NVB-leden vaak genoodzaakt zijn beveiligers van VVNL-leden in te huren en door de duurdere cao dan meer geld kwijt zijn. Als repercussie zou de NVB de publiciteit opzoeken met ‘aantoonbare onjuistheden’, zoals over de bedreiging van de stabiliteit van de markt.

Behoefte aan flexibele arbeid
Wat de VVNL ook steekt, is dat de NVB elke vorm van overleg of bemiddeling uit de weg gaat. Dat er hoge juridische kosten moeten worden gemaakt, raakt de uit mkb-ers bestaande VVNL aanzienlijk meer dan de NVB, die vooral de grootste bedrijven als lid heeft. De leden van de VVNL hebben behoefte aan een mate van flexibele arbeid die de cao Particuliere Beveiliging niet kan bieden. Die is volgens de branchevereniging meer gericht op de grote bedrijven, die met enorme, langlopende contracten werken. VVNL-bedrijven kunnen echter niet zonder een flexibele schil van uitzendkrachten/payrollers en zzp’ers, die overigens op grond van de cao Veiligheidsdomein, van de VVNL en AVV, op dezelfde wijze worden gehonoreerd als werknemers. Waar mogelijk worden vaste dienstverbanden aangeboden. De dispensatie is volgens de VVNL dan ook niet strijdig met de algemeen bindend verklaring. De cao’s kunnen zelfs uitstekend naast elkaar bestaan, zoals de afgelopen 8 jaar is gebleken. Juist door het bestaan van twee cao’s komt de beveiligingsmarkt in evenwicht. Met gezonde, toegestane concurrentie, aldus de VVNL.

Beide partijen wachten met spanning het oordeel van de minister af.

Deel dit artikel via:

Integratierisico's

Premium partners

SequriX

Seagate

Videoguard

Suricat

Aritech

Distri Company

Wordt een partner