Brand Chemie-Pack verkeerd aangepakt
De brandweer in Moerdijk heeft de brand bij Chemie-Pack in januari dit jaar niet goed aangepakt. De chemiebrand is bestreden met grote hoeveelheden bluswater. Dat is tegen de voorschriften die het bedrijf, de gemeenten en de brandweer zelf hebben opgesteld.
Dat meldt de NOS woensdag na gesprekken met deskundigen op het gebied van chemiebranden. Volgens hen heeft het gebruik van veel water in het begin van de brand de zaak alleen maar erger gemaakt. Door gebruik van schuim of gecontroleerd laten uitbranden was de schade veel minder groot geweest. De kwestie is onder meer van belang in verband met de vraag wie er opdraait voor de schoonmaakkosten van het bluswater.
Bij de brand in Moerdijk op 5 januari stond aanvankelijk een plas vloeistof in brand. Een veiligheidscoördinator van het bedrijf gaf meteen aan dat schuim moest worden ingezet, maar de brandweer koos voor water. Uiteindelijk is er in de middag, avond en nacht 55 miljoen liter bluswater gebruikt. Blussen met water was ook in strijd met de voorschriften van het Rampenbestrijdingsplan voor het Industrieterrein Moerdijk. De rekening voor het schoonmaken van het bluswater is opgelopen tot 13 miljoen euro. Rijkswaterstaat en het waterschap Brabantse Delta willen dat Chemie-Pack het opruimen en reinigen van het bluswater betaalt.