Branddetector, sirene en flitser in één apparaat

Als een toepassing akoestische en visuele meldingen vereist, biedt de markt doorgaans twee afzonderlijke producten. Om het makkelijker te maken komt Bosch nu met de AVENAR all-in-one 4000. Deze hoogwaardige rookmelder bestaat ook uit een akoestische signaalgever en een flitslicht.

Voor openbare gebouwen, hotels en ziekenhuizen, maar ook voor industriële gebouwen en andere verticale segmenten, is in sommige gevallen echter een combinatie van een visueel en akoestisch alarm in één apparaat vereist. De AVENAR all-in-one 4000 kan een dergelijke oplossing bieden. Dit product combineert niet alleen een akoestische signaalgever en een flitslicht, maar tevens een brandmelder uit de AVENAR detector 4000-serie.

Normen
De AVENAR all-in-one 4000 combineert visuele en akoestische alarmen in één oplossing en voldoet aan EN54-3 + EN54-23. Met meer dan 125 apparaten per lus biedt het apparaat een hoge projectflexibiliteit voor verschillende toepassingen. Dankzij het zeer lage energieverbruik hebben ze geen extra externe voeding nodig. In stand-bymodus wordt het apparaat gevoed door de lus en in alarmmodus biedt de ingebouwde batterij extra voeding.

Stroomuitval
Dit concept ondersteunt tevens het slimme-energieconcept: 100% effectieve alarmering in het geval van een volledige stroomuitval. Met andere woorden: deze onderbrekingsvrije oplossing draagt bij tot een verbetering van de bescherming van gebouwen en het publiek, zelfs als een steeklijn gebroken is of het bussysteem permanent beschadigd is (bijvoorbeeld door brand). De AVENAR all-in-one 4000 biedt een hoge betrouwbaarheid op het gebied van verbindingen en vermindert de kosten van projecten dankzij de geoptimaliseerde installatie- en onderhoudstijd.

Gesynchroniseerd
Bij rook- of branddetectie worden het akoestische en visuele alarm van de AVENAR all-in-one 4000 tegelijk geactiveerd. Alle apparaten zijn met elkaar gesynchroniseerd. Het sirenegedeelte van het apparaat activeert een alarmgeluid en voor de visuele signalering gaan twaalf rondom het apparaat geplaatste LED’s knipperen. Daarnaast kan de gebruiker het intensiteitsniveau voor de akoestische signaalgever en flitser kiezen.

Montage
De AVENAR all-in-one 4000 is geschikt voor gebruik binnenshuis en kan aan de wand of het plafond worden bevestigd, waarbij opbouw- en inbouwbekabeling mogelijk is. Via de software van de brandmeldcentrale kunnen de akoestische signaalgever en flitser ook afzonderlijk worden geactiveerd. In combinatie met de detectorkop van de AVENAR detector 4000-serie biedt deze oplossing ook een superieure branddetectie. Zonder de detectiefunctie is een kap beschikbaar. Daarnaast biedt een borgklem bescherming tegen diefstal.

Aangepaste meldingen
De AVENAR all-in-one 4000 is een oplossing die voldoet aan de vereisten van uiteenlopende gebouwconstructies zoals hotels, winkelcentra, ziekenhuizen en commerciële gebouwen waarvoor een aangepaste benadering nodig is. Bij toepassing van het brandalarmsysteem in hotels is het concept van afzonderlijke alarmen problematisch. Om dit probleem op te lossen biedt de AVENAR all-in-one 4000 in één apparaat gecombineerde aangepaste melding voor alle personen die in het gebouw verblijven. In de sector van de gezondheidszorg is het belangrijk alle patiënten te informeren over het gevaar, met name voor gehandicapte personen die speciale aandacht vereisen. In dit geval biedt dubbele melding informatie voor beide zintuigen: akoestisch en visueel.

Deel dit artikel via: