Brandveiligheidsbranche wil één niveau brandveiligheid in hele EU

De Europese brandveiligheidssector roept middels het Manifesto ‘Houdt EU-burgers brandveilig in alle gebouwen’ Europese instellingen op om brandveiligheid in gebouwen prioriteit te geven en om samen met de lidstaten een consistente strategie te ontwikkelen en te promoten voor brandveiligheid.
In 2024 krijgen bijna 450 miljoen burgers uit de hele Europese Unie de kans om hun vertegenwoordigers in het Europees Parlement te kiezen en de agenda voor de rest van het decennium vorm te geven. Deze EU-burgers brengen 90 procent van hun tijd door in gebouwen, thuis, op het werk of voor andere activiteiten, in hun eigen land of in andere EU-lidstaten waar ze vrij naartoe reizen voor werk, studie of toerisme. Zij verwachten een gelijk niveau van brandveiligheid in elk Europees gebouw.
Coördinerende rol
De organisaties die het Manifesto hebben ondertekend, zijn van mening dat de Europese Unie een belangrijke coördinerende rol moet spelen op het gebied van brandveiligheid, aangezien deze van invloed is op en beïnvloed wordt door verschillende van haar kerndoelstellingen.
Het vrije verkeer van EU-burgers is een van de fundamentele vrijheden van de EU. Iedereen, of hij nu ingezetene, toerist of student is, verdient en verwacht een consistent niveau van bescherming en veiligheid, waar hij zich ook binnen de EU-grenzen bevindt.
Green Deal
Bovendien moet de Europese Unie, in haar streven om de doelstellingen van de Green Deal te halen, de toenemende veiligheidsrisico’s het hoofd bieden die het gevolg zijn van elektrificatie en andere wijzigingen van de gebouwde omgeving. Dit is nodig om te voorkomen dat de toepassing van innovatieve oplossingen voor het CO2-arm maken en verduurzamen van gebouwen in de EU wordt vertraagd.
De betrokkenheid van de EU op het gebied van brandveiligheid is ook sterk verweven met de beginselen van de interne markt. De Europese Unie heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat producten op deze markt niet alleen efficiënt en betaalbaar, maar ook veilig zijn. Toezicht houden op productveiligheid en markttoezicht is een belangrijk facet van de rol van de EU.
Specifieke lokale kenmerken
Bovendien biedt de EU, door het verzamelen van gegevens, gedeeld onderzoek en het uitwisselen van ervaringen, een uniek perspectief dat de ontwikkeling van kennis op het gebied van brandveiligheid zal verrijken en versterken en gemeenschappelijke uitdagingen in de lidstaten zal helpen aanpakken.
De medeondertekenaars willen niet tornen aan het subsidiariteitsbeginsel op het gebied van bouwvoorschriften: De lidstaten moeten daarom vrij blijven om hun brandveiligheidsvoorschriften op te stellen door rekening te houden met de specifieke lokale kenmerken op het vlak van oplossingen voor het ontwerp van gebouwen, materialen, gebruikspatronen en klimaat. De partijen die het Manifesto hebben ondertekend, zijn echter van mening dat actie op het gebied van brandveiligheid in gebouwen verder gaat dan bouwverordeningen. De Europese Unie kan de lidstaten ondersteunen door een coördinerende rol te spelen op het gebied van brandveiligheid om haar doelstellingen in verband met haar gedeelde en ondersteunende bevoegdheden op het gebied van toerisme, energie, milieu, volksgezondheid en consumentenbescherming te realiseren.
Het Manifest0 ‘Houdt EU-burgers brandveilig in alle gebouwen’ kan worden worden gedownload van de Euralarm-website.
Het Manifesto is ondertekend door Euralarm, ANEC, BSEF, CoGDEM, Concrete Europe, EAPFP, Eurolux, Europacable, European Fire Safety Alliance, European Fire Sprinkler Network, Eusas, FEEDS, Fire Safe Europe, IWMA, Modern Building Alliance, Pinfa, RICS en SFPE.