Brandweer extra druk met natuurbranden

De brandweer heeft het dit jaar bijzonder druk met natuurbranden. In de eerste week van april alleen al zijn er 43 meldingen gedaan. In totaal staat de teller voor 2024 nu op 166 meldingen. Dat is bijna net zoveel als in heel 2023, toen er 211 meldingen waren. Dit blijkt uit cijfers van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV).
Verspreid over het land heeft de brandweer de afgelopen weken verschillende natuurbranden moeten bestrijden. Van een brand in Budel-Dorplein, op de grens van Noord-Brabant en Limburg, tot branden op de Sallandse Heuvelrug, bij Ridderkerk en een grote brand bij Ede tijdens een oefening van Defensie.
Door de aanhoudende droogte, lage luchtvochtigheid en harde wind is het risico op natuurbrand op veel plekken in Nederland verhoogd. In vrijwel het hele land geldt momenteel risiconiveau 2: dat betekent dat de kans op natuurbrand groot is. Brandweer en natuurbeheerders houden het weer nauwlettend in de gaten.
Snelle verspreiding
Niet elke melding blijkt daadwerkelijk een natuurbrand te zijn, maar in 2023 ging het in 170 van de 221 meldingen wel echt om brand in natuurgebieden. Hoeveel meldingen dit jaar echt natuurbranden zijn, wordt later bekend.
Het droge weer zorgt ervoor dat branden zich snel kunnen verspreiden. Vooral op plekken als de Veluwe, met droge zandgronden en veel naaldbomen, is het risico extra groot. Boswachter Maurits de Groot uit Arnhem waarschuwt dat een natuurbrand door van alles kan ontstaan: een weggegooide sigaret, gebroken glas of een hete auto-uitlaat.
Brandweercommandant Anton Slofstra roept mensen op om voorzichtig te zijn in natuurgebieden. “Een kleine brand kan zich door de wind en droge vegetatie razendsnel ontwikkelen. Zie je een brand? Bel direct 112.”