Brandweer- en politiemensen hebben hoogste ziekteverzuim

Bij hulpverleners van de politie en brandweer is het ziekteverzuim het hoogst van alle beroepsgroepen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, zo schrijft het AD. In 2017 was gemiddeld 8,1 procent van de personeelssterkte ziek.

De gemiddelde politieagent was van elke honderd werkdagen acht dagen ziek. Een deel van het hoge verzuim komt door langdurig zieke werknemers. Bij één op de zes politie- en brandweermensen duurde het meest recente verzuim meer dan vier weken. Een stuk gezonder is het om algemeen directeur te zijn, aldus het AD. Deze hebben een gemiddeld verzuim van 1,4 procent.

Verschillende oorzaken
Volgens Allard van der Beek, hoogleraar epidemiologie van arbeid en gezondheid aan het Amsterdam UMC, heeft het grote verschil meerdere oorzaken. Als een beroep fysiek of mentaal heel zwaar is, leidt dat ertoe dat mensen eerder gezondheidsproblemen hebben. Wat ook meespeelt is dat je sommige beroepen met gezondheidsklachten minder goed kan uitvoeren. Iemand met een kantoorbaan kan met bepaalde klachten nog wel werken, terwijl bijvoorbeeld een brandweerman met dezelfde klachten zich ziek moet melden, omdat je voor dat werk in topconditie moet zijn.

Deel dit artikel via: