Brandweer gaat drone inzetten bij calamiteiten

De brandweerregio’s Twente en Midden- en West-Brabant gaan een drone met de naam Argus inzetten om te ondersteunen bij incidenten.

brandweer drone actieDe brandweer gaat de drone  gebruiken om extra informatie vanuit de lucht te krijgen om brandweerpersoneel te ondersteunen. De drone of het Remotely Piloted Aircraft System, werd al in april 2014 getoond, maar kon toen nog niet ingezet worden voor het echte werk omdat er nog veel wet- en regelgeving aangepast moest worden. De pilot wordt gedraaid om ervaring op te doen om daarmee tot een landelijke beleidslijn te komen voor het gebruik en inzet van drones door de brandweer in Nederland.

brandweer drone demoDe Argus is een ruim zeven kilo wegende Altura ATX8-multikopter met vier armen. De drone bevat twee verschillende camera’s: een gewone camera en een infraroodcamera of warmtecamera. De maximale snelheid die het apparaat kan halen is 40 km. per uur, maar de gemiddelde snelheid is 25 km. per uur. Mocht de drone geen contact meer hebben met de piloten, dan vliegt het apparaat zelf terug naar zijn beginpositie.

[youtube_video id=”JhtrCWdN8Zs”]

Vooralsnog worden beelden niet opgeslagen. De Argus streamt de beelden live naar de laptop van de piloot. De drone wordt kan alleen worden ingezet bij windkracht 6 of mninder, bij daglicht en boven het vriespunt in verband met de levensduur van de accu’s.

Deel dit artikel via: