Brandweer komt met brandbrief voor burgemeester Rotterdam

Op woensdag 20 juli lopen 200 à 250 brandweermedewerkers van de regio Rotterdam in een protestmars naar het Rotterdamse stadhuis. Om 9.30 uur neemt burgemeester Aboutaleb daar een petitie in ontvangst, waarin de brandweermensen hem oproepen om achter zijn mensen te staan. Dit laat FNV weten.
De brandweerlieden vragen de burgemeester invloed uit te oefenen op zijn collega-burgemeesters in de Brandweerkamer om daar fatsoenlijke afspraken te maken voor een goed prepensioen na jaren van fysiek en mentaal zwaar werk. Brandweerlieden uit Den Haag, Amersfoort, Almere en Zuid-Holland Zuid sluiten ook aan. Mogelijk volgen er meer regio’s. Bij de landelijke acties zijn inmiddels 21 van de 25 veiligheidsregio’s en de Gezamenlijke Brandweer Rotterdam aangehaakt.
Zwaar beroep
Richard Broekhoven, brandweerman en FNV-lid: “Brandweermensen hebben een fysiek en mentaal zwaar beroep. Ze staan 24/7 klaar en stellen hun leven in de waagschaal voor anderen. Om hun werk professioneel en veilig te kunnen blijven doen, is het niet verantwoord om dit tot op hoge leeftijd te doen. Daarom is een fatsoenlijke regeling voor het vroegpensioen van groot belang. Eerder stoppen met werken is voor brandweermensen geen luxe, maar een noodzaak.”
Reparatie van de huidige regeling
In 2006 is de overgangsregeling FLO-regeling (Functioneel Leeftijdsontslag) ingevoerd, waardoor brandweermedewerkers eerder kunnen stoppen met werken tegen gedeeltelijke doorbetaling van hun loon. Sinds de invoering van de regeling is de wet- en regelgeving inmiddels zo vaak veranderd dat het niet meer uitvoerbaar en achterhaald is, met nadelige gevolgen voor de inkomsten. Daarom willen de brandweermensen een reparatie van de regeling.

Deel dit artikel via: