Brandweer mist oefenfaciliteit met hoogbouw en tunnels

Om te oefenen met branden in hoge flats en tunnels moet de brandweer naar Zwitserland. Voorzitter Tijs van Lieshout van Brandweer Nederland uit hierover zijn kritiek in De Telegraaf. Nederland krijgt steeds meer hoogbouw en ondergrondse bouwwerken. Dat maakt oefenfaciliteiten hard nodig.

In 2008 was er nog een plan om nabij Terneuzen een groot oefencentrum te bouwen, waar getraind kon worden met branden in tunnels, parkeergarages, een metrostation en andere ondergrondse bouwwerken. ‘Underground’ was een samenwerking tussen het later door G4S overgenomen Ricas, bouwbedrijf Heijmans en de gemeente Terneuzen en zou gaan dienen voor brandweerkorpsen uit heel Europa. Helaas bleef het bij plannen. Van Lieshout roept in het interview in De Telegraaf de politiek op om alsnog geld vrij te maken voor een dergelijk oefencentrum, waar dan ook een flat van minimaal 10 etages wordt gebouwd.

Mogelijkheden beperkt
Momenteel is de brandweer voor oefeningen aangewezen op echte verkeerstunnels, maar daarin zijn de mogelijkheden beperkt, omdat er uiteraard geen schade mag ontstaan. Bovendien is het hinderlijk als tunnels hiervoor tijdelijk afgesloten moeten worden voor het verkeer. Voor serieuze branden moet geoefend worden in een locatie in Zwitserland. Van Lieshout noemt dat ‘idioot’. “Ons land telt tientallen tunnels, waar dagelijks tienduizenden auto’s doorheen rijden.” Hij vindt het ook vreemd dat Defensie geen gebrek heeft aan oefenterreinen, terwijl er voor de brandweer geen geld is om iets dergelijks te realiseren. “We moeten nu branden bestrijden op basis van aannames en ervaringen uit het verleden.”

Deel dit artikel via: